Víztorony

1896 / Ceaikovski u. 9/A / Ceaikovski u. 9/A

bookmark

A Víztorony látta el ivóvízzel a várost, ugyanakkor tűzjelző szolgálat is volt benne. Jelenleg egy kis vízmúzeum található az épületben, de időszakos kiállításokat is szerveznek.

1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag 1 szavazat(ok), átlag: 5.00
Töltödik...

Történet

A középkori vártornyokra emlékeztető Víztornyot Ybl Miklós műépítész tervei alapján húzta fel egy londoni cég, s 1896-ban adták használatba. Magassága 35 méter, a város vízellátását szolgálta és mivel mellette tűzoltó laktanya volt, tűzjelző szolgálat létesült a toronyban.

Átadásakor a város legmagasabb épülete volt. 1956-ig szolgáltatott ivóvizet a város lakóinak. 1990 óta magántulajdonban van, helyt ad a Víztorony Képzőművészeti Galériának és az állandó kiállítás mellett időszakosakat is szerveznek.

A kiállítási rész öt emeleten át húzódik: az első emelet időszakos kiállításoknak biztosít teret, a másodikon a ’70-es-’80-as évek aradi festőinek munkái láthatóak, a harmadikon van a vízmúzeum, amely igyekszik bemutatni, hogy az idők során miként használták az emberek a vizet.

A négy emelet az aradi tűzoltó hagyományoké, látható, hogy az évtizedek során miként látták el a várost vízzel. Az V. emeleten, lépcsőn, bejuthatunk a 400 tonna víz tárolására méretezett tartályba.

Építészet

A torony Zsombolyán gyártott dísztégla-borítású, kiemelkedőek a művészien megmunkált ablakkeretek, erkélykorlátok.

Érdekességek

A tűzoltóknak szentelt kiállítási részen korabeli védőruhák, sisakok, tűzoltócsövek, érdemérmek is láthatóak. Régen színdarabokat is játszottak a Víztoronyban.

Összegzés

  • Régebben a Viztorony gondoskodott a város vízellátásáról valamint a tűzek jelzéséről
  • Manapság egy mini múzeumként üzemel, ahol tematikus kiállítások kapnak helyet
  • Az épület 35 méter magas
  • Az épület kőből és téglából épült, masszív mivoltát az erkélyek és ablakok diszítettsége ékesíti
  • Az épület belsejében a tűzoltók múltját bemutató állandó kiállítás tekinthető meg.

Hasznos hivatkozasok

Hasonló turisztikai látványosságok

„Ioan Slavici” Színház

A Ioan Slavici Klasszikus Színház épülete a Revoluţiei (Forradalom) sgt. tengelyének kapujában található, ebben a társulat évadjai mellett számtalan kulturális-művészeti rendezvényt szerveznek.

„Moise Nicoară” Főgimnázium

A „Moise Nicoară” Főgimnázium épülete ad helyet a hasonló nevű iskolának, amelyik 130 évre visszanyúló hagyományaival a város egyik legszínvonalasabb oktatási intézménye.

„Ardealul” Szálloda

Az épület, amelyben az Ardealul Szálloda van – régi nevén Fehér Kereszt –1840-ben készült, férőhelyeinek száma 146 és hagyományokban gazdag történelemmel rendelkezik.

Hozzászólások