Turnul de Apă

1896 / Str. Ceaikovski P.I. 9A / Monument istoric

bookmark

Clădirea Turnului de Apă a servit, în trecut, la aprovizionarea cu apă a orașului, precum și la semnalarea incendiilor. În prezent, Turnul de Apă este declarat un mini-muzeu al apei, în cadrul căruia se organizează periodic expoziții tematice.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 8 vot(uri), media: 4.25
Se încarcă...

Istoric

Turnul de Apă a fost realizat după planurile arhitectului Miklós Ybl, având ca model donjonul unei cetăți medievale. Acesta a fost dat în folosință în anul 1896, având drept scop aprovizionarea cu apă a orașului și semnalarea incendiilor, motiv pentru care a fost ridicat în vecinătatea cazărmii pompierilor.

Clădirea are o înălțime de 35 de metri, în momentul construirii fiind cea mai înaltă clădire a orașului. Turnul a funcționat până în anul 1956 pentru aprovizionarea cu apă a orașului, iar în anul 1990 a trecut în proprietate particulară. În prezent, acesta găzduiește o expoziție permanentă a apei, precum și diverse expoziții de artă sau tematice.

Spațiul expozițional se întinde pe cinci niveluri. La primul etaj sunt organizate expoziții temporare ale artiștilor plastici, etajul doi găzduiește lucrări din anii 1970-1980 ale unor pictori arădeni, iar la etajul trei se află expoziția permanentă „Apa Domestic”, în care sunt prezentate diversele moduri de utilizare a apei de-a lungul timpului. Nivelul patru al clădirii face o incursiune în tradițiile pompierilor din Arad, prezentând modul în care se făcea alimentarea cu apă a Aradului, în trecut. Ultimul nivel este reprezentat de bazinul cu apă, cu o capacitate de 400 de tone, accesibil prin intermediul unei scări.

Arhitectură

Clădirea Turnului de Apă este masivă, construită din piatră și cărămidă. Aceasta se remarcă prin decorația specifică a balcoanelor și a ferestrelor.

Curiozităţi

Turnul de apă găzduiește expoziția permanentă dedicată pompierilor orașului și cuprinde uniforme, caschete, furtunuri de intervenție, medalii de merit și altele. În trecut, în clădirea turnului se organizau și spectacole de teatru.

Sumar

  • Clădirea Turnului de Apă a servit, în trecut, la aprovizionarea cu apă a orașului și la semnalarea incendiilor.
  • În prezent, acesta a devenit un mini-muzeu al apei, unde se organizează expoziții tematice.
    Având o înălțime de 35 de metri, turnul a fost, la data construcţiei sale, cea mai înaltă clădire din oraş.
  • Construită din piatră și cărămidă, clădirea se remarcă prin decorația balcoanelor și ferestrelor.
  • Turnul de Apă găzduieşte expoziția permanentă dedicată pompierilor orașului.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Teatrul Clasic „Ioan Slavici”

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” este situat la intrarea principală în axul Bulevardului Revoluţiei. Aici au loc, pe lângă stagiunile trupei de teatru, evenimente cultural-artistice.

C. N. „Moise Nicoară”

Clădirea Colegiului Naţional „Moise Nicoară” Arad găzduieşte colegiul cu acelaşi nume, fiind una dintre cele mai bune şcoli din Arad, cu o tradiţie de peste 130 de ani.

Hotelul „Ardealul”

Hotelul Ardealul Arad, cu denumirea lui istorică de „Grand Hotel Crucea Albă”, a fost fondat în anul 1841 și este un hotel cu tradiție. Amplasat în centrul orașului, lângă Teatrul de Stat.

Comentarii