„Moise Nicoară” Főgimnázium

1869-1873 / Bibici Margareta tér 1.sz. / Történelmi műemlék

bookmark

A „Moise Nicoară” Főgimnázium épülete ad helyet a hasonló nevű iskolának, amelyik 130 évre visszanyúló hagyományaival a város egyik legszínvonalasabb oktatási intézménye, s amelyikből sok kiváló ember került ki.

1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag Még nincs szavazat
Töltödik...

Történet

A jelenlegi „Moise Nicoară” Főgimnázium történetét 1707-ben kezdték el írni, amikor a bajor származású szerzetes, Camil Nöffrich egy aradi házban megnyitja a város első elemi iskoláját („kezdő iskola”). Aztán az évszázadok során, mivel a tanulók száma egyre csak gyarapodott, szükségessé vált egy új épület.

A munkálatok költségeit először a Bibich Margit Alapítvány pénzéből fedezeték, majd állami segítséggel 1869-1873 között elkészült az iskola. A kivitelezést a budapesti Diescher József tervei alapján Juraszek Lajos vezette. Az elkészült iskola a város legszebb középületévé válik. A négyszög alakú neoklasszikus elemekkel tűzdelt eklektikus stílusú épület előterét dór oszlopok, dísztermét barokk és romantikus stukkók díszítik.

1919. november 5-én az iskola felveszi a Moise Nicoară Gimnázium nevet és ez volt Arad első román fiúiskolája. Az oktatási intézményben a román kultúra számos híres, elismert személyisége tanult, akik később a tudományok doktorai, irodalomtudósok, orvosok, mérnökök, jogászok, közgazdászok, néhányan a Román Akadémia tagjai lettek.

Az iskola 1955-ben került fel a védett épületek jegyzékébe. A 2000-2001-es tanévtől kezdődően megkapja a Moise Nicoară Főgimnázium elnevezést, folytatva az elődök hagyományait, továbbra is rendkívüli eredményeket felmutató elitképző marad.

Mivel az épület és az iskola ennyire fontos, a polgármesteri hivatal benyújtott egy, a teljes rekonstrukciót célzó pályázatot a Regionális Operatív Program keretében. A kivitelezők természetesen eredeti formájukban állították vissza a díszítő elemeket, ugyanakkor igyekeztek modernizálni, bővíteni az épület struktúráját.

Építészet

Az épület neoklasszikus elemekkel tűzdelt, eklektikus stílusban készült. A bejáraton, a fő lépcsősorokon, a dísztermen főként a barokk stílusjegyek uralkodnak.

Érdekességek

Az 1850-1851-es tanévben a gimnázium hét osztállyal működött, a 204 diákból 55 (26,96%) volt román. Eredetileg a tantárgyakat latinul oktatták, majd németül, később ezeket magyarra változtatták. Az iskolában tanult jeles személyiségek: Ioan Suciu, Emil Monţia, Atanasie Marienescu, Tiberiu Popoviciu, Caius Iacob, Valeriu Novacu.

Összegzés

  • A Moise Nicoara Főgimnázium a város legjobb iskolái között van számontartva
  • A Moise Nicoara Gimnázium volt az első román fiúgimnázium, 1919-ben
  • Kezdetben a tanítás latinul folyt majd ezt felváltotta a német, majd a magyar
  • Az iskolából számos fontos személyíség származott, néhányuk a Román Akadamia tagja lettek
  • A 2000-2001, az intézmény felvette a Moise Nicoara Főgimnázium nevet
  • A város vezetőségének közbenjárásának köszönhetően az iskola úniós támogatásokban részesült.

Hasznos hivatkozasok

Hasonló turisztikai látványosságok

„Ioan Slavici” Színház

A Ioan Slavici Klasszikus Színház épülete a Revoluţiei (Forradalom) sgt. tengelyének kapujában található, ebben a társulat évadjai mellett számtalan kulturális-művészeti rendezvényt szerveznek.

Kultúrpalota

A Kultúrpalota Arad egyik legreprezentatívabb épülete, amely 1911-1913 között épült. Ma a Kultúrpalotában működik az Arad Megyei Múzeum és az Aradi Filharmónia.

Andrényi Palota

Az Andrényi Palota Arad központjában található és jelenleg a Gyermekpalotának biztosít helyet. A palota báró Andrényi nevét viseli és csodálatos neoromantikus elemeket találhatóak az épületen.

Hozzászólások