Kultúrpalota

1911-1913 / George Enescu tér 1.sz. / Történelmi műemlék

bookmark

A Kultúrpalota Arad egyik legreprezentatívabb épülete, amely 1911-1913 között épült. Ma a Kultúrpalotában működik az Arad Megyei Múzeum és az Aradi Filharmónia.

1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag 4 szavazat(ok), átlag: 3.50
Töltödik...

Történet

A Kultúrpalota építését a Kölcsey Egyesület kezdeményezte még 1901-ben, mert azt szerették volna, ha olyan épület emelkedik a városban, amelyik helyt ad majd a könyvtárnak, múzeumnak és egy hangversenyteremnek, de akkor körvonalazódott egy képzőművészeti galéria kialakítása is. A tervezéssel az aradi Szántay Lajos építészt bízták meg. Kiválasztották a legmegfelelőbb helyet, és az engedélyeztetést követően megkezdték az előkészületeket. Anyagi források híján azonban az építkezés 1910-ig állt.

1912 őszén a Kultúrpalota már majdnem elkészült, a múzeum gyűjteményének egy részét kezdték beköltöztetni a már átadott termekbe. Az ünnepélyes avatásra 1913. október 25-én került sor. Ez alkalomból a város szimfonikus zenekara a nagyteremben koncertezett és műsorukban Schubert, Goldmarck, Bizet és Beethoven művek szólaltak meg. Az avatást követően aztán a zeneszerető aradiak előtt számos hazai és külföldi neves művész lépett fel, köztük a nagy zeneszerző és hegedűművész, George Enescu is. Jelenleg a Kultúrpalota a megyei múzeumnak és az Aradi Filharmóniának ad otthont.

Építészet

Az épület különböző stílusokat fog össze. A főhomlokzatát az antik templomok timpanonja, kompozit oszlopsora és múzsákat ábrázoló domborművei, illetve ezek fölé emelkedő impozáns torony határozza meg.

Két oldalhomlokzatát román, gótikus és reneszánsz elemekkel ékesítették, de a hátsó részen megtaláljuk a vajdahunyadi kastély gótikus ihletésű stíluselemeit is. A Kultúrpalota előcsarnokához menyházai márványt használtak, belsejét szecessziós növényi és geometriai ornamentika díszíti, a kupolafestmény a naprendszert és a Halley-üstököst ábrázolja.

Érdekességek

A Kultúrpalota tervezésére kiírt pályázatra 27 munka érkezett. Akkora volt az érdeklődés, hogy párizsi, berlini, budapesti építészek is beneveztek, ám egyikük pályaműve sem felelt meg a városvezetés igényeinek. A hangversenyteremben, az évek során számtalan híresség énekelt, muzsikált, köztük megemlíthetjük Traian Grozăvescu, Richard Strauss és Bartók Béla nevét. 1931-ben, a Kultúrpalota fennállásának 50. évfordulóján George Enescunak díszpolgári címet adományoztak.

Összegzés

  • Az épület, Szántay Lajos, aradi építész tervei alapján épült
  • A tervezési fázisban 27 projekt került bemutatásra, párizsi, berlini és budapesti építészek munkái
  • A kultúrpalotában működik az Arad-városi Múzeum komplexum és a városi Filharmónika is
  • Az épületben több stílus harmonizál, mint például: neoklasszikus, korintusi, reneszánsz valamint gótikus
  • Az épület koncerttermében számtalan nagy művész fellépett, többek között a híres zeneszerző és hegedűvirtuóz, George Enescu
  • Az idő folyamán a fellépett itt : Traian Grozavescu, Richard Strauss és Bartók Béla
  • Az épület nagytermében kapta meg Arad város tiszteletbeli polgári címét George Enescu.

Hasznos hivatkozasok

Hasonló turisztikai látványosságok

Közigazgatási Palota

Az Aradi városháza a megyeszékhely eklektikus építészeti örökségének egyik legszebb épülete, amely othont ad a Polgarmesteri Hivatalnak, Helyi tanácsnak valamint az megyei prefekturának is.

„Ioan Slavici” Színház

A Ioan Slavici Klasszikus Színház épülete a Revoluţiei (Forradalom) sgt. tengelyének kapujában található, ebben a társulat évadjai mellett számtalan kulturális-művészeti rendezvényt szerveznek.

Andrényi Palota

Az Andrényi Palota Arad központjában található és jelenleg a Gyermekpalotának biztosít helyet. A palota báró Andrényi nevét viseli és csodálatos neoromantikus elemeket találhatóak az épületen.

Hozzászólások