Andrényi Palota

1880-1890 / Revoluţiei sgt. 69 / Történelmi műemlék

bookmark

Az Andrényi Palota Arad központjában található és jelenleg a Gyermekpalotának biztosít helyet. A palota báró Andrényi nevét viseli.

1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag Még nincs szavazat
Töltödik...

Történet

Az Andrényi Palotát 1880-1890 között építették, bőséges díszítőelemek láthatóak rajta. Az U alakú épület szárnyai egy díszkertet ölelnek közre. A boltíves kapu, díszes ajtók, ablakok nemes fából készültek, sok dekorációs elem mai napig megmaradt.

Kiemelkedőek a mennyezeti és faldíszek. A palota rendelkezik egy belső, márványból faragott lépcsővel is. 1948-ban Pionírpalota, majd 1990-től Gyermekpalota lett. Ma is láthatóak az egykori faburkolatok, a belső díszítőelemek.

Építészet

Az egyemeletes palota homlokzata neoromán stílusú, barokk stukkók díszítik, de neoromantikus elemeket is fellelhetünk.

Érdekességek

A palota báró Andrényi nevét viseli, aki 1936-ban boltot alapított „Vaskereskedés az arany lóvakaróhoz” címezve. Az államosítás után az Andrényi család minden vagyonát elveszítette. Az öreg báró a megélhetés érdekében kénytelen volt homokot szállítani szekéren. Fiai közül a legidősebb, Károly egy szippantókocsin volt sofőr, a legkisebbik pedig villanyszerelő lett.

Összegzés

  • Az egykori Adrényi Palota ma a Gyermekpalota aktivitásainak ad othont
  • Az elnevezést Adrényi báróról kapta és 1880-1890-ben épült
  • Az épület jellegzetes U alakú, rendelkezik egy belső kerttel amit hosszabított oldalszárny fog közre
  • Az épület ablakainak, valamint a menyezetének díszítése a mai napig kezdetbeli valójában látható.

Hasznos hivatkozasok

Hasonló turisztikai látványosságok

Kultúrpalota

A Kultúrpalota Arad egyik legreprezentatívabb épülete, amely 1911-1913 között épült. Ma a Kultúrpalotában működik az Arad Megyei Múzeum és az Aradi Filharmónia.

„Moise Nicoară” Főgimnázium

A „Moise Nicoară” Főgimnázium épülete ad helyet a hasonló nevű iskolának, amelyik 130 évre visszanyúló hagyományaival a város egyik legszínvonalasabb oktatási intézménye.

Neumann Palota

Korábban, Neumann Palota magántulajdonú lakásoknak adott helyet. Jelenleg üzlethelyiségek vannak benne valamint a Vasile Goldiş Egyetem egy része.

Hozzászólások