Neumann Palota

1874-1876 / Revoluţiei sgt. 75 / Történelmi műemlék

bookmark

Az Aradi Városháza a megyeszékhely eklektikus építészeti örökségének egyik legszebb épülete, amely Arad Polgármesteri Hivatala és helyi tanácsa mellett Arad Megye Prefektúrájának is helyt ad.

1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag 4 szavazat(ok), átlag: 3.75
Töltödik...

Történet

A Neumann Palotát 1891-1892 között Milan Tabaković tervei alapján építették fel és a Horia utca valamint a Revoluţiei sgt. sarkán áll. Az üzleti sikereknek köszönhetően a Neumann család megengedhette magának, hogy impozáns, kétemeletes, báltermes palotát építtessen magának a Korzó északi részén. Később az épületet az Episcopiei utca irányába bővítették, s ezzel az egyik legnagyobb lett a városban.

A palotának három utcára három bejárata van, több, kovácsoltvas díszítéssel ellátott lépcsőházat építettek hozzá. A Revoluţiei sgt. felőli részen lévő bálterem most a Vasile Goldiş Egyetem 200 férőhelyes előadóterme. A palotán látható a Neumann csalás címere.

Érdekességek

Miután meglátogatta a Neumann-gyárakat, állítólag Ferenc József csak annyit jegyzett meg: „nagyon szép”. Mire a kíséretében lévő Neumann család egyik tagja ekképp replikázott: „Úgy hallom, hogy ön is jól végzi a dolgát”.

Összegzés

  • A Neumann palota a város egyik legjellegzetesebb épülete, a városkközpontban helyezikedik el, a Közigazgatási palotával szemben.
  • Az épület újjáépítését a Neumann iparoscsalád rendelte el, azután magánlakásként használták.
  • Miután kibővítettek az Episcopiei utca felé, a város legnagyobb épülete lett.
  • A régi bálterem most az Aradi Aurel Vasile Goldis egyetem tulajdona, a többi részében különféle vállalkozások működnek.

Hasonló turisztikai látványosságok

Közigazgatási Palota

Az Aradi városháza a megyeszékhely eklektikus építészeti örökségének egyik legszebb épülete, amely othont ad a Polgarmesteri Hivatalnak, Helyi tanácsnak valamint az megyei prefekturának is.

Kultúrpalota

A Kultúrpalota Arad egyik legreprezentatívabb épülete, amely 1911-1913 között épült. Ma a Kultúrpalotában működik az Arad Megyei Múzeum és az Aradi Filharmónia.

Andrényi Palota

Az Andrényi Palota Arad központjában található és jelenleg a Gyermekpalotának biztosít helyet. A palota báró Andrényi nevét viseli és csodálatos neoromantikus elemeket találhatóak az épületen.

Hozzászólások