Palatul Neumann

1891-1892 / Str. Horia 1, Bd. Revoluţiei 78 / Monument istoric

bookmark

Palatul Neumann este una dintre cele mai reprezentantive clădiri din centrul Aradului, cu o arhitectură deosebită. Dacă în trecut a funcţionat ca reşedinţă privată, în prezent adăposteşte spaţii comerciale şi spaţii ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 5 vot(uri), media: 3.80
Se încarcă...

Istoric

Palatul Neumann situat la colţul Bulevardului Revoluţiei cu strada Horia, a fost construit între anii 1891-­1892, după planurile arhitectului Milan Tabaković, la comanda familiei de industriași Neumann.

Succesul în afaceri le­-a permis celor din familia Neumann să îşi ridice un palat de mari dimensiuni, la colţul nordic al promenadei Corso din centrul Aradului. Ulterior, aceasta a fost extinsă spre strada Episcopiei, devenind una dintre cele mai mari clădiri din oraş.

În aripa dinspre Bulevardul Revoluției, în prezent funcționează o facultate a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, având o aulă de 200 de locuri, aceasta fiind fosta sală de baluri.

Arhitectură

Clădirea este considerată o capodoperă a stilului eclectic. Construcţia cu două etaje are porți spre trei străzi, mai multe case ale scărilor, cu o bogată ornamentație de fier forjat. Deasupra fațadei clădirii impozante cu două etaje se află blazonul familiei Neumann.

Curiozităţi

Se spune că, după ce a vizitat fabricile Neumann, împăratul Franz Iosif s­-ar fi rezumat să spună doar un complezent „foarte frumos”. Şi atunci, unul dintre membrii familiei Neumann, care era de faţă, ar fi replicat în afara protocolului: „Am auzit că şi dumneavoastră vă faceţi treaba bine”.

Sumar

  • Palatul Neumann este una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Aradului, situată în centrul orașului, vis-à-vis de Palatul Administrativ.
  • Clădirea a fost construită la comanda familiei de industriași Neumann, funcţionând în trecut ca şi reşedinţă privată a acesteia.
  • După ce a fost extins spre strada Episcopiei, Palatul a devenit una dintre cele mai mari clădiri din oraş.
  • În fosta sală de baluri, astăzi funcționează o facultate a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, restul spațiului fiind ocupat de societăți comerciale.

Obiective turistice similare

Palatul Administrativ

Palatul Administrativ din Arad adăpostește astăzi Primăria Municipiului Arad şi Instituţia Prefectului Judeţului Arad, fiind o operă semnificativă a arhitecturii eclectice din oraş.

Palatul Cultural

Palatul Cultural din municipiul Arad este unul din edificiile reprezentative ale oraşului, în incinta căruia funcţionează astăzi Complexul Muzeal Arad şi Filarmonica de Stat Arad.

Palatul Andrenyi

Palatul Andrenyi este situat în centrul orașului, pe Bulevardul Revoluţiei, în apropierea Palatului Administrativ. Acesta adăpostește sălile de curs ale Palatului Copiilor din Arad.

Comentarii