„Ardealul” Szálloda

1840 / Revoluţiei sgt. 98 / Történelmi műemlék

bookmark

Az épület, amelyben az Ardealul Szálloda van – régi nevén Fehér Kereszt –1840-ben készült, és nagy hagyományokkal rendelkezik. Jelenleg férőhelyeinek száma 146, a belvárosban található a Ioan Slavici Klasszikus Színház szomszédságában.

1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag Még nincs szavazat
Töltödik...

Történet

1868-ban, amikor felavatták az Arad-Gyulafehérvár vasútvonalat, az épület előtti postakocsi állomás megszűnt és itt nyílt meg a Fehér Kereszt Szálloda. 1872-ben a díszteremben, Alexandru Mocioni irányításával több mint 300 vezető román gyűlt össze Nyugat-Erdélyből, hogy elkészítsék a nemzeti követelések programját és létrehozzanak egy román politikai szervezetet. Ebben az épületben alakult meg az Asociaţia Culturală Română Arădeană és szintén 1872-ben létrejött a nyugat-erdélyi románok szervezete.

Az idők során a szálloda olyan személyiségeket látott vendégül, mint George Coşbuc, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Cincinat Pavelescu, Octavian Goga, George Enescu, Jules Massenet, François Coppée, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond. A szálloda dísztermében koncertezett Liszt Ferenc (1846), ifj. Johann Strauss (1847), Johannes Brahms (1879), Pablo Cassals (1912). Az aradi múzeumban mai napig őrzik a zongorát, amelyen Liszt Ferenc játszott.

Építészet

Az épületet az osztrák Franz Mahler tervezte neoklasszikus stílusban egy XVIII. századi fogadó helyére. A ház előtti postakocsi állomás a Bécs-Arad-Nagyszeben út, valamint az Erdély és a Bánság felé vezető utak kereszteződésében állt, ezért is kapta a Fehér Kereszt nevet. Az épületet utoljára 1974-ben restaurálták.

Érdekességek

A nagyteremben évekig a Mureşul filmszínház működött, később diszkót alakítottak ki benne, most pedig Metanoia neoprotestáns templom.

Összegzés

  • Az Ardealul Hotel a belvárosban helyezkedik el, a Ioan Slavici Állami Színház szomszédságában
  • Kezdetben A Fehér Kereszt Nagyszálloda nevet viselte, 1841-ben alapították
  • Franc Mahler általl építtetett szálló egy régi XVIII. századi csárda helyére lett felhúzva, neoklasszicista stílusban
  • Az idők folyamán a hotel szállást nyujtott megannyi történelmi személyiségnek, mint például George Cosbuc, I.L. Caragiale, Octavian Goga, George Enescu, Jula Massenet, Francois Copee, Ady Endre és Arany János.

Hasznos hivatkozasok

Hasonló turisztikai látványosságok

„Ioan Slavici” Színház

A Ioan Slavici Klasszikus Színház épülete a Revoluţiei (Forradalom) sgt. tengelyének kapujában található, ebben a társulat évadjai mellett számtalan kulturális-művészeti rendezvényt szerveznek.

Neumann Palota

Korábban, Neumann Palota magántulajdonú lakásoknak adott helyet. Jelenleg üzlethelyiségek vannak benne valamint a Vasile Goldiş Egyetem egy része.

Víztorony

A Víztorony látta el ivóvízzel a várost, ugyanakkor tűzjelző szolgálat is volt benne. Jelenleg egy kis vízmúzeum található az épületben, de időszakos kiállításokat is szerveznek.

Hozzászólások