Clădirea Diecezanei

1908 / Str. Mihai Eminescu 18 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea Diecezanei sau Palatul Diecezanei din Arad, ridicat în 1908 pe strada Mihai Eminescu, la numărul 18, era sediul Episcopiei Aradului, precum și al Librăriei și Tipografiei Diecezane. Astăzi, în clădire se găsesc câteva locuințe și magazinul „Diecezana”.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Clădirea Diecezanei a fost sediul Episcopiei din Arad. A fost ridicată în anul 1908, perioada în care au fost construite cele mai multe orașe din Transilvania. Stilul arhitectural al clădirii este neoromânesc, un stil bine reprezentat în Arad.

În decursul anului 1912, Tipografia și Librăria Diecezană se mută în noul sediu construit pe strada Eminescu. Un an mai târziu, în 1913, Tipografiei şi Librăriei li se adaugă o Compactorie şi o croitorie. În 1930, tipografia deținea cele mai moderne maşini de tipărit, una fiind americană, comandată de o firmă din Budapesta - toate fiind fabricate în 1912.

În anul 1920, Librăria Diecezană își deschide o filială pe bulevardul principal al orașului (Bulevardul Regina Maria). Aceste instituţii au contribuit la prosperitatea culturală și materială a Episcopiei Ortodoxe arădene. Ultima achiziţie a Tipografiei Diecezane din Arad s-a făcut în 1943, atunci când episcopul Aradului, Andrei Magieru, a donat tipografiei o maşină rotativă care avea posibilitatea de a tipări 10.000 de exemplare de ziare scrise pe opt pagini pe oră.

Arhitectură

Construit în anul 1908, edificiul cu parter și două etaje are un plan în formă de „L”. Acesta adăposteşte astăzi magazinul Diecezana şi locuinţe. Frumoasa faţadă cu deschideri de diferite forme, inclusiv treflate, gruparea lor pe nivele, elementul decorativ al ancadramentelor şi porţii pietonale, includ edificiul în grupul clădirilor arădene  în stil neoromânesc.

Curiozități

Ultima publicație editată de Tipografia Diecezană datează din anul 1948.

Sumar

  • Ridicată în anul 1908, clădirea Diecezanei a găzduit sediul Episcopiei din Arad.
  • Planul său este în forma literei „L”, edificiul fiind dispus pe două etaje.
  • Stilul arhitectural al clădirii este neoromânesc.
  • Astăzi, în clădire se găsesc câteva locuințe și magazinul „Diecezana”.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Turnul de Apă

Turnul de Apă a servit, în trecut, la aprovizionarea cu apă a orașului și la semnalarea incendiilor. Astăzi, acesta este declarat un mini-muzeu al apei, care găzduiește expoziții tematice.

Casă - Mihai Eminescu 6

Clădirea situată pe strada Mihai Eminescu la nr. 6 datează din anul 1907, fiind construită în stil Secession. Astăzi, etajele superioare sunt ocupate de locuințe familiale.

Casă - Mihai Eminescu 10

Clădirea a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea, în stil Secession cu elemente Art Nouveau. Actualmente, clădirea cu parter și trei etaje superioare, găzduiește locuințe familiale.

Comentarii