Casă - Mihai Eminescu 10

1900 / Strada Mihai Eminescu 10 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea, în stil Secession cu elemente Art Nouveau. Actualmente, clădirea cu parter și trei etaje superioare găzduiește locuințe familiale, spații comerciale și parohia greco-catolică din Arad.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

În decursul sec. al XIX-lea, modelul vienez s-a impus în majoritatea așezărilor aparținătoare Imperiului Austro-Ungar. Din anul 1831, Aradul a devenit „oraș liber regesc”, fapt ce a generat o mulțime de posibilități de dezvoltare economică și culturală. În perioada respectivă, Aradul și-a avut proprii meșteri și arhitecți, dar și proiectanți străini, care au ridicat clădiri în spiritul stilului 1900.

Arhitectură

Clădirea a fost construită în stil Secession cu elemente Art Nouveau. Este bogat ornamentată cu simbolistica ornamentală tipică curentului (simbolul creşterii: bobocii), stucaturi exterioare şi interioare, placaje, pardoseli și feronerie specifică perioadei. Edificiul datează din secolul al XIX-lea însă a fost refaţadat în 1905.

Sumar

  • Imobilul realizat în stil Secession cu elemente Art-Nouveau este bogat ornamentat, afișând simbolistica tipică curentului.
  • Clădirea cu parter și trei etaje superioare găzduiește în prezent locuințe familiale, spații comerciale și parohia greco-catolică din Arad.

Obiective turistice similare

Casă - Lucian Blaga 7

Palatul a fost ridicat în anul 1897 în stil Jugendstil/Art-Nou. Actualmente, clădirea cu parter și trei etaje, găzduiește locuințe familiale, spații comerciale și parohia greco-catolică din Arad.

Casă - Mihai Eminescu 6

Clădirea situată pe strada Mihai Eminescu la nr. 6 datează din anul 1907, fiind construită în stil Secession. Astăzi, etajele superioare sunt ocupate de locuințe familiale.

Casă - Mihai Eminescu 36

Clădirea declarată monument istoric a fost ridicată în anul 1906, în stil eclectic. Actualmente clădirea cu parter și două etaje superioare, găzduiește locuințe familiale și un cabinet medical.

Comentarii