Casă - Lucian Blaga 7

1897 / Strada Lucian Blaga 7 / Monument Istoric

bookmark

Palatul a fost ridicat în anul 1897, în stil Jugendstil. Actualmente, clădirea cu parter și trei etaje superioare găzduiește locuințe familiale, spații comerciale și Parohia Greco-Catolică din Arad. A fost construită de către comunitatea greco-catolică a orașului Arad.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 2 vot(uri), media: 4.50
Se încarcă...

Istoric

La sfârșitul secolului al XIX-lea Aradul a cunoscut o spectaculoasă dezvoltare urbanistică, aceasta împletindu-se cu fenomenul stilistic al Artei 1900, pe atunci predominantă pe cuprinsul Europei.

În arhitectura arădeană 1900, principalii arhitecți care au amprentat aspectul urbanistic al orașului au fost: Tabakovics Emil, Steiner József, Szántay Lajos, Fenyves Károly, Babocs István, Kövér Lajos.

Arhitectură

Clădirea cu subsol, parter și două niveluri este construită pe o structură din cărămidă şi planşee din lemn. Din punct de vedere arhitectural, palatul este un exponent al stilului Jugendstil, cu caracter simetric, portal cu influenţă romanică și faţadă bogat ornamentată.

Art Nouveau (termen provenit din limba franceză însemnând „Artă nouă”) este un stil artistic manifestat plenar în artele vizuale, designul și architectura de la începutul secolului XX, relativ sincron în majoritatea culturilor și țărilor europene, dar și în America de Nord.

Art Nouveau poate fi de asemenea văzută ca o mișcare artistică de tranziție, constituind preludiul a ceea ce urma să devină modernismul secolului XX.

În acest bloc de artiști și tendințe marcând trecerea spre modernism pot fi incluse și mișcările artistice cunoscute sub numele de „Jugendstil” în Germania și Olanda, respectiv Sezessionstil, sau „Secesionism”, în Viena, Austria, ambele inspirate de, dar și grupate ideatic în jurul periodicul de avangardă vienez Jugend (Tinerețe).

Sumar

  • Actualmente sediu al Parohiei Greco-Catolice, clădirea a fost construită în anul 1897, în stil Jugendstil/Art-Nouveau.

Obiective turistice similare

Şcoala Normală de Fete

Clădirea de pe Strada Lucian Blaga este în prezent parte a Liceului Pedagogic „Dimitrie Țichindeal”, fiind declarată monument istoric. Inițial, aici a funcționat Școala Normală de Fete.

Casă, azi grădiniţă

Clădirea declarată monument istoric a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea, mai exact în intervalul 1890-1900 în stil eclectic. Actualmente, clădirea găzduiește o Grădinița.

Casă - Mihai Eminescu 36

Clădirea declarată monument istoric a fost ridicată în anul 1906, în stil eclectic. Actualmente clădirea cu parter și două etaje superioare, găzduiește locuințe familiale și un cabinet medical.

Comentarii