Casă - Tudor Vladimirescu 17

1913 / Strada Tudor Vladimirescu 17-19 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea declarată monument istoric a fost ridicată în anul 1913, în stil Jugendstil. Actualmente, clădirea, cu parter și două etaje superioare, găzduiește locuințe familiale.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Așezarea Aradului a cunoscut dezvoltarea urbanistică, la sfârșitul secolului al XIX-lea, împletindu-se cu fenomenul stilistic al Artei 1900, ca un mijloc de afiliere statelor Europei.

Orașul s-a extins urmând principiile compoziției urbanistice „Ringstrasse”, a unei mari axe (bulevard), lucru remarcat de istoricul Nicolae Iorga ca fiind asemeni unei bucăți din ringul vienez.

Sfârsitul secolului al XIX-lea găseste orasul de pe râul Mures într-o efervescență comercială și culturală, care s-a răsfrânt asupra aspectului constructiv al orașului.

Arhitectură

Clădire cu două etaje superioare a fost realizată în stil Jugendstil. Ornamentaţii antropomorfe (atlanti la portal, mascaroni, trataţi geometric etc) portal volumetric tipic, structuri de valoare deosebite, vitralii şi feronerie specifică, de calitate. Are valoare arhitecturală. Edificiul azi adăpostește locuințe.

Sumar

  • Clădirea declarată monument istoric a fost ridicată în anul 1913, în stil Jugendstil.
  • Actualmente, clădirea, cu parter și două etaje superioare, găzduiește locuințe familiale.

Obiective turistice similare

Casă - Tudor Vladimirescu 3

Clădirea declarată monument istoric a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea, în jurul anului 1910. Este construită în stil neobaroc, tipic arhitecturii Aradului, din vremea respectivă.

Casă - Elena Ghiba Birta 16

Clădirea situată pe strada Elena Ghiba Birta, declarată monument istoric a fost ridicată în anul 1907 în stil Secession. Actualmente clădirea găzduiește locuință familială.

Casă - Nicolae Grigorescu 7

Clădirea proiectată de arhitectul arădean Silvestru Răfiroiu se deosebește de ansamblul arhitectural înconjurător, având un parter și două etaje în stil Bauhaus.

Comentarii