Casă - Gh. Popa de Teiuș 8

1911 / Strada Gheorghe Popa de Teiuș 8 / Monument Istoric

bookmark

Casa declarată monument istoric a fost construită, în anul 1911 în stil Secession. Actualmente, parterul și cele două etaje superioare găzduiesc locuințe familiale.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

În Aradul de la sfârșitul sec. al XIX-lea, clasa mijlocie cu o forţă economică în creştere s-a orientat către cele mai noi curente din Europa Centrală privind iniţiativele și conceptele arhitectonice urbane.

Arhitecţi afiliați curentului Secession în centrele Imperiului Austro-Ungar au construit pentru familiile întreprinzătorilor locali imobile de raport care marchează indubitabil, până astăzi, contextul urban în centrul acestor oraşe. Secesiunea vieneză a fost o mișcare artistică apărută în 1897 la Viena.

Sub sigla acestei mișcări s-au reunit mai ales artiști plastici, pictori, graficieni și arhitecți, care s-au rupt de tradiția istoristă, dominantă în vremea respectivă în Europa și America de Nord, de unde numele de Secession.

Orașul Arad s-a extins tangențial Cetății, urmând principiile compoziției urbanistice vieneze „Ringstrasse”. Sfârsitul secolului al XIX-lea găsește orașul de pe râul Mureș într-o efervescență comercială și culturală care s-a răsfrânt asupra întregii imagini a orașului.

Arhitectură

Clădirea cu un etaj superior este realizată în stil Secession. Are o bogată ornamentaţie geometrică, în relief.

Această construcție este considerată valoaroasă, din punct de vedere arhitectural, pentru patrimonial cultural al Aradului.

Sumar

  • Clădirea declarată monument istoric a fost ridicată în anul 1911 în stil Secession.
  • Imobilul, apreciată pentru valoarea ei arhitecturală deosebită, posedă o bogată ornamentaţie geometrică, în relief.

Obiective turistice similare

Casă - Gr. Alexandrescu 16

Clădirea de pe Strada Grigore Alexandrescu numărul 16, fost ridicată la sfârșitul secolului al XVIII-lea (1790-1800). Edificiul cu demisol și parter, actualmente adăpostește locuințe familiale.

Casă - Tudor Vladimirescu 3

Clădirea declarată monument istoric a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea, în jurul anului 1910. Este construită în stil neobaroc, tipic arhitecturii Aradului, din vremea respectivă.

Casă - Tudor Vladimirescu 17

Clădirea declarată monument istoric a fost ridicată în anul 1913, în stil Jugendstil. Actualmente, clădirea, cu parter și două etaje superioare, găzduiește locuințe familiale.

Comentarii