Casă de raport

1905 / Piaţa Mihai Viteazul 10 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea situată pe strada Crișan, în apropierea Pieței Mihai Viteazul, nr. 10, a fost ridicată la începutul sec. al XX-lea, în jurul anului 1905. Edificiul cu parter și etaj a fost construit în stilul Secession caracteristic arhitecturii Aradului din vremea respectivă. Astăzi la parterul clădirii funcționează spații comerciale, iar la etaj sunt locuințe familiale.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Clădirea a fost construită la începutul secolului al XX-lea, în 1905, în stil Secession. Sfârșitul secolului al XIX-lea găsește orașul de pe râul Mureș într-o efervescență comercială și culturală, care s-a răsfrânt asupra aspectului urban al orașului.

Arhitectură

Termenul de „secesiune”, o variantă germană a curentului Art Nouveau apărut în Europa la sfârșitul de secol al XIX-lea și început de secol XX, s-a aplicat în cercurile artistice preocupate de desprinderea din vechile tipare, fiind căutate căi de combatere a sărăcirii și uniformizării comportate de standardele producției industriale.

Sumar

  • Clădirea a fost construită la începutul secolului al XX-lea, în 1905, în stilul Secession de factură arădeană.
  • Astăzi, la parterul clădirii funcționează spații comerciale, iar la etaj se găsesc locuințe private.

Obiective turistice similare

Casa de raport Tüdös

Casa de raport a inginerului şef Tüdös Bela, situată pe Bulevardul Revoluţiei nr. 40, a fost construită în anul 1902, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului arădean Kövér Lajos.

Casă de raport

Clădirea situată pe strada Crișan, în apropierea Pieței Mihai Viteazul, nr. 10, a fost ridicată la începutul sec. al XX-lea, în jurul anului 1905. Edificiul a fost construit în stilul Secession.

Casă de raport

Palatul declarat monument istoric este situat pe Bulevardul Revoluției la nr. 33, fiind construit în anul 1913. Clădirea cu parter și două etaje superioare a fost ridicată în stil Jugendstil.

Comentarii