Casa de raport Tüdös

1909 / Bd. Revoluţiei 40 / Monument Istoric

bookmark

Casa de raport a inginerului şef Tüdös Bela, situată pe Bulevardul Revoluţiei nr. 40, a fost construită în anul 1902, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Kövér Lajos.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 3 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Arhitectură

Frumoasa clădire construită în anul 1902, după planurile arhitectului arădean Kövér Lajos, este un exemplu de îmbinare a modestiei ornamentale a parterului cu bogatul ornament în relief şi altorelief dominat de ghirlande şi grupuri de câte trei păuni, din care cel din mijloc are coada în evantai.

Art Nouveau (termen provenit din limba franceză, însemnând „artă nouă”) este un stil artistic manifestat plenar în artele vizuale, designul și architectura de la începutul secolului 20, relativ sincron în majoritatea culturilor și țărilor europene, dar și în America de Nord, unde a fost adoptat cu precădere în Statele Unite ale Americii și Canada.

Art Nouveau poate fi, de asemenea, văzută ca un fel de mișcare artistică de tranziție, formând un preludiu a ceea ce urma să devină modernismul secolului 20. În acest bloc de artișți și tendințe a trecerii spre modernism pot fi incluse și mișcările artistice cunoscute sub numele de „Jugendstil” în Germania și Olanda, respectiv Sezessionsstil, sau „Secesionism”, în Viena, ambele inspirate de, dar și grupate ideatic în jurul periodicului vienez de avangardă Jugend (Tinerețe).

Sumar

  • Frumoasa clădire a fost construită în anul 1902, după planurile arhitectului arădean Kövér Lajos.
  • Construcția se remarcă prin ornamentația bogată, realizată în relief și altorelief.

Obiective turistice similare

Casă familială

Acest imobil cu parter și două etaje a fost ridicat în anul 1897 în stil neobaroc. Este situat pe strada Ilarie Chendi, nr.1-3, în prezent fiind constituit din locuințe private.

Casa lui Bruchner Lipót

Palatul numit și „Casa cu faianţa albastră” este o clădire în stil eclectic, având un amalgam de elemente decorative diverse, inclusiv Secession. Clădirea a fost construită în anul 1910.

Vila lui Ödön Nachtnébel

Vila lui Ödön Nachtnébel, situată pe strada Elena Ghiba Birta, la nrumărul 18, construită în 1911 după planurile lui Milan Tabacovici, este o casă de raport cu parter şi un etaj.

Comentarii