Casă de raport

1913 / Bulevardul Revoluţiei 33 / Monument Istoric

bookmark

Palatul declarat monument istoric este situat pe Bulevardul Revoluției la nr. 33, fiind construit între anii 1900-1913. Clădirea cu parter și două etaje superioare a fost ridicată în stil Jugendstil - un stil architectural tipic Aradului din acele vremuri.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Clădirea a fost construită cu un an înainte de izbucnirea Primului Război Mondial. Aradul acelor vremuri a cunoscut o dezvoltare urbană semnificativă, pe artera principală a orașului fiind ridicate multe palate de o valoare considerabilă, în stil Secession vienez, eclectic, renascentist, neo-baroc și Art Nouveau.

Arhitectură

Clădirea cu două etaje superioare a fost realizată în stil Jugendstil. Este proiectată de acelaşi autor ca şi cea de la nr. 29, într-o manieră simetrică, pentru a flanca o clădire care astăzi este demolată. Edificiul adăpostește în prezent spații comerciale la parter și locuințe la etaj.

Sumar

  • Clădirea a fost construită cu un an înainte de izbucnirea Primului Război Mondial (1914-1918).
  • Stilul arhitectural Jugendstil, regăsit în construcția palatului, era caracteristic Aradului acelor vremuri.

Obiective turistice similare

Casa de raport Tüdös

Casa de raport a inginerului şef Tüdös Bela, situată pe Bulevardul Revoluţiei nr. 40, a fost construită în anul 1902, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului arădean Kövér Lajos.

Casă de raport

Clădirea situată pe strada Crișan, în apropierea Pieței Mihai Viteazul, nr. 10, a fost ridicată la începutul sec. al XX-lea, în jurul anului 1905. Edificiul a fost construit în stilul Secession.

Casa lui Bruchner Lipót

Palatul numit și „Casa cu faianţa albastră” este o clădire în stil eclectic, având un amalgam de elemente decorative diverse, inclusiv Secession. Clădirea a fost construită în anul 1910.

Comentarii