Casă - B-dul Revoluţiei 74

Secolul XIX / Bulevardul Revoluţiei 74 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX -lea, în jurul anilor 1890. Edificiul cu parter și două etaje superioare poartă caracteristici de influență neo-barocă - un stil architectural tipic Aradului de la vremea respectivă. Actualmente, clădirea găzduiește birourile și cabinetele unor parlamentari arădeni, precum și sediul județean al Partidului Social Democrat.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Planurile de amenajare a Aradului au împiedicat dezvoltarea haotică a urbei, devenind astfel un important centru economic, cu rol politic si militar în regiune. Orașul Arad s-a dezvoltat urmând principiile compoziției urbanistice „Ringstrasse”, a unei mari axe (bulevard), lucru remarcat de istoricul Nicolae Iorga ca fiind asemeni unei bucăți din ringul vienez. Sfârsitul secolului al XIX-lea găseste orasul de pe râul Mures într-o efervescență comercială și culturală, care s-a răsfrânt asupra aspectului constructiv al orașului.

Arhitectură

Clădirea cu două etaje superioare a fost realizată în stil neo-baroc. Este ridicată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în perioada în care s-a conturat aspectul de astăzi al bulevardului. Cponstrucția are o valoare documentară şi arhitecturală, având în vedere că face parte din ansamblul care formează cea mai importantă piaţă a Aradului - Piaţa Primăriei. Actualmente, clădirea găzduiește birourile și cabinetele unor parlamentari arădeni, precum și sediul județean al Partidului Social Democrat.

Sumar

  • Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX – lea, în jurul anilor 1890.
  • Edificiul cu parter și două etaje superioare poartă caracteristicile stilului neo-baroc, o influență tipică pentru arhitectura Aradului din acea perioadă.

Obiective turistice similare

Palatul Neumann

Palatul Neumann, construit în trecut ca reşedinţă privată, cu o arhitectură deosebită, adăposteşte astăzi spaţii comerciale şi spaţii ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

Palatul Cenad

Palatul Cenad, situat pe Bulevardul Revoluţiei, este una dintre cele mai frumoase clădiri din oraşul Arad. Aspectul impunător al Palatului, caracteristic pentru arhitectura de secol al XIX-lea.

Palatul Băncii Naţionale

Palatul Băncii Naționale este un imobil situat pe Bulevardul Revoluției, municipiul Arad. A fost construit între anii 1909-1910 după planurile arhitectului József Hubert din Budapesta.

Comentarii