Palatul Cenad

Sf. sec. XIX / Bd. Revoluţiei 73 / Monument Istoric

bookmark

Palatul Cenad, situat pe Bulevardul Revoluţiei, este una dintre cele mai frumoase clădiri din oraşul Arad. Aspectul impunător al Palatului, caracteristic pentru arhitectura de secol al XIX-lea, îl face ușor de remarcat în peisajul urban.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Clădirea a fost ridicată între 1892-94 la comanda Societății Feroviare Arad-Cenad. Planurile au fost realizate în atelierul arhitectului Miklós Ybl de la Budapesta, fiind modificate de către arhitectul arădean Lajos Jiraszek.

Inițial, Palatul Cenad a fost sediul Societății de Cale Ferată Arad-Cenad, dat în folosință în anul 1887. După Revoluţia Democratică din anul 1989 și până în prezent, încăperile din Palatul Cenad au găzduit sediile unor partide politice, cabinetele unor parlamentari sau diverse asociaţii non-guvernamentale.

Arhitectură

Edificiul este una dintre clădirile care făceau parte din ansamblul urbanistic al Pieţei Primăriei - toate fiind construite în stil eclectic, cu elemente neoclasice.

Clădirea Palatului Cenad se distinge prin faţada bogat ornamentată cu elemente de stil renascentist italian, punctate prin cele două turnuri de la colţuri, cele patru porţi de intrare și blazonul societăţii feroviare. Ornamentația turnurilor reflectă specificul arhitecturii arădene de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Sub porţile clădirii sunt reprezentate picturi murale, cu tematică împrumutată din activitatea căilor ferate şi cu motive de sorginte religioasă. În curtea clădirii s-au păstrat până în prezent două candelabre cu gaz din secolul al XIX-lea.

Curiozități

Zeul comerțului, Mercur, marchează frontispiciul edificiului printr-o reprezentare sculpturală, sugerând funcționalitatea clădirii.

În interiorul Palatul Cenad, pe bolta casei scărilor dinspre Bd-ul. Revoluției, poate fi admirată o pictură murală veche, în care este reprezentată o scenă avându-l în prim-plan pe Sfântul Gheorghe.

Contele Želenski Robert (1850–1939), moșier, parlamentar și președinte al Asociației Agricole a Județului Arad, a fost unul dintre principalii fondatori ai Căilor Ferate Unite Arad-Cenad.

Sumar

  • Palatul Cenad, situat pe Bd-ul Revoluţiei, poate fi desemnat ca una dintre cele mai frumoase clădiri din Arad.
  • Palatul a fost ridicat în perioada anilor 1892-1894, la iniţiativa Societăţii de Cale Ferată Arad–Cenad.
  • Planurile au fost realizate în atelierul arhitectului Miklós Ybl de la Budapesta și ulterior modificate de către arhitectul arădean Lajos Jiraszek.
  • Edificiul făcea parte din ansamblul urbanistic al Pieţei Primăriei.
  • Construcția Palatului este realizată în stil eclectic, cu elemente neoclasice și renascentiste bine conturate.

Linkuri utile

Wikipedia

 

Obiective turistice similare

Palatul Administrativ

Palatul Administrativ din Arad adăpostește astăzi Primăria Municipiului Arad şi Instituţia Prefectului Judeţului Arad, fiind o operă semnificativă a arhitecturii eclectice din oraş.

Palatul Neumann

Palatul Neumann, construit în trecut ca reşedinţă privată, cu o arhitectură deosebită, adăposteşte astăzi spaţii comerciale şi spaţii ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

Palatul Băncii Naţionale

Palatul Băncii Naționale este un imobil situat pe Bulevardul Revoluției, municipiul Arad. A fost construit între anii 1909-1910 după planurile arhitectului József Hubert din Budapesta.

Comentarii