Palatul Băncii Naţionale

1905 – 1906 / Bd. Revoluţiei 72 / Monument Istoric

bookmark

Palatul Băncii Naționale este un imobil situat pe Bulevardul Revoluției. A fost construit între anii 1909-1910 după planurile arhitectului József Hubert din Budapesta. Încă de la început, în incinta acestei clădiri a funcționat sucursala Băncii Naționale a României.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 2 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Palatul Băncii Naționale este situat pe Bulevardul Revoluției, în Arad. A fost construit între anii 1909-1910 după planurile arhitectului József Hubert din Budapesta. Banca Națională a României (BNR) este banca centrală a României, având personalitate juridică.

Aceasta este o instituție publică independentă, cu sediul central în municipiul București și poate avea sucursale și agenții atât în municipiul București, cât și în alte localități din țară. Banca Națională a fost înființată în anul 1880 cu un capital inițial de 30 milioane lei (din care 10 milioane capital de stat, iar restul de 20 milioane fiind capital privat cu precădere al familiei Brătianu).

BNR este a 13-a bancă centrală înființată în lume, fiind înființată înaintea băncii centrale a Japoniei sau a sistemului Rezervei Federale din SUA. Prima bancnotă emisă de BNR a fost cea de 1000 lei, care a circulat până în anul 1933. Până în 1948, instituția a fost privată, controlată cu mână de fier de către acționarii ei care, nu o dată, au sfidat guvernul propriului partid, PNL.

Arhitectură

Partea centrală a clădirii eclectice a fost realizată după modelul templelor grecești, pe deasupra intrării se ridică patru coloane, ele fiind încoronate cu un timpanon triunghiular având la vârf un stup, simbolul instituției. Părțile laterale simetrice poartă elementele stilului renascentist.

Sumar

  • Palatul Băncii Naționale este situat pe Bulevardul Revoluției.
  • A fost construit între anii 1909-1910 după planurile și sub conducerea arhitectului József Hubert din Budapesta.
  • Partea centrală a clădirii eclectice a fost realizată după modelul templelor greceşti.
  • Încă de la început în incinta acestei clădiri a funcționat sucursala Băncii Naționale a României.

Obiective turistice similare

Fosta Bancă de Credit

Banca a fost deschisă în Arad în anul 1840, fiind una din primele instituţii de acest gen din Transilvania. Clădirea eclectică, bogată în elemente de ornamentaţie barocă şi clasicistă.

Palatul Trezoreriei

Palatul Administrației Financiare, cunoscut și ca Trezoreria este un edificiu situat pe Bulevardul Revoluției din municipiul Arad. A fost construit în stil eclectic la sfârșitul secolului XIX.

Fosta bancă „Victoria”

Clădirea a fost ridicată ca sediu al Băncii Române „Victoria” la finalul secolului al XIX-lea. La parter a funcţionat multă vreme Agenţia CEC, iar astăzi este sediul unei Bănci Comerciale.

Comentarii