Fosta Bancă de Credit

1840 / Bd. Revoluţiei 100 / Monument Istoric

bookmark

Banca a fost deschisă în Arad în anul 1840, fiind una din primele instituţii de acest gen din Transilvania. Clădirea eclectică, bogată în elemente de ornamentaţie barocă şi clasicistă, a fost transformată şi modernizată în interior în anul 1896 de către arhitectul Emil Tabacovici. A funcţionat ca bancă şi între cele două războaie mondiale.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 3 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Această clădire a găzduit prima bancă de economii și credite de pe teritoriul actual al României. Iniţiativa a aparţinut unui comerciant arădean, sprijinit fiind şi de primarul arădean Heim Domokos. Iniţial banca a avut un caracter de ajutor reciproc, peste patru ani s-a transformat în societate anonimă.

Arhitectură

Clădirea eclectică, bogată în elemente de ornamentaţie barocă şi clasicistă, a fost transformată şi modernizată în interior în anul 1896 de către arhitectul Emil Tabacovici. Stilul eclectic este unul din stilurile arhitectonice folosite în secolul 19 și care era caracterizat prin combinația de elemente din diverse stiluri istorice într-o singură lucrare.

Curiozități

În timpul mandatului de primar al lui Heim Domokos, Aradul a fost declarat Oraş liber regesc, o realizare politico-istorică pentru comunitatea arădeană care într-o anumită măsură se datorează consecvenței politice a acestui primar maghiar.

Emilian (Milan) Tabaković s-a născut în 2/14 august 1860, la Arad, într-o familie de creştini ortodocşi sârbi, cu originile în Herţegovina. În perioada 1892 – 1912 a realizat planurile de arhitectură sau a fost antreprenorul în construcţii al unui mare număr de clădiri.

De la case familiale, la edificii economice, culturale şi religioase de mare anvergură: Palatul Neuman, Palatul Liceului Economic, Palatul Episcopal Sârbesc, Templul Masonic sau Palatele ce adăpostesc azi Spitalul de Pediatrie, Spitalul ORL sau Spitalul TBC etc.

Sumar

  • Banca a fost deschisă în Arad în anul 1840, fiind una din primele instituţii de acest gen din Transilvania.
  • Clădirea eclectică, bogată în elemente de ornamentaţie barocă şi clasicistă, a fost transformată şi modernizată în interior în anul 1896 de către arhitectul Emil Tabacovici.
  • A funcţionat ca bancă şi între cele două războaie mondiale.
  • Iniţial banca a avut un caracter de ajutor reciproc, peste patru ani s-a transformat în societate anonimă.

Obiective turistice similare

Palatul Băncii Naţionale

Palatul Băncii Naționale este un imobil situat pe Bulevardul Revoluției, municipiul Arad. A fost construit între anii 1909-1910 după planurile arhitectului József Hubert din Budapesta.

Palatul Trezoreriei

Palatul Administrației Financiare, cunoscut și ca Trezoreria este un edificiu situat pe Bulevardul Revoluției din municipiul Arad. A fost construit în stil eclectic la sfârșitul secolului XIX.

Fosta bancă „Victoria”

Clădirea a fost ridicată ca sediu al Băncii Române „Victoria” la finalul secolului al XIX-lea. La parter a funcţionat multă vreme Agenţia CEC, iar astăzi este sediul unei Bănci Comerciale.

Comentarii