Dir. Gen. a Finanțelor Publice

1821 / Bd. Revoluției 79 / Monument istoric

bookmark

Clădirea a găzduit, de-a lungul timpului, Prefectura Arad, iar apoi a devenit sediul Direcției Generale a Finanțelor Publice a Județului Arad. Astăzi, clădirea are titulatura de „Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad.”

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Construcția a fost ridicată în anul 1821, iar beciurile clădirii au fost folosite ca temniţe până în anul 1848. În clădire s-au desfăşurat, în noiembrie 1918, tratativele între reprezentanţii Consiliului Naţional Central Român şi delegaţia guvernului maghiar privind soarta Transilvaniei.

Arhitectură

Arhitectura clădirii fost realizată în stilul clasicist de la începutul secolului XIX. Intrarea în clădirea cu două nivele se face printr-o poartă impozantă cu boltă. Pe faţadă se găsesc coloane cu capiteluri corintice, deasupra cărora se întinde un element tradiţional al templelor greceşti: timpanonul. Balconul cu balustradă ornamentată completează armonios faţada.

Sumar

  • Clădirea a găzduit sediul Prefecturii și Direcției Generale a Finanțelor Publice Arad.
  • În prezent, clădirea are denumirea de „Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad”.
  • Clădirea se remarcă printr-o faţadă cu coloane și capiteluri corintice.
  • În noiembrie 1918, aici au avut loc tratativele privind soarta Transilvaniei.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Palatul Administrativ

Palatul Administrativ din Arad adăpostește astăzi Primăria Municipiului Arad şi Instituţia Prefectului Judeţului Arad, fiind o operă semnificativă a arhitecturii eclectice din oraş.

Palatul Neumann

Palatul Neumann, construit în trecut ca reşedinţă privată, cu o arhitectură deosebită, adăposteşte astăzi spaţii comerciale şi spaţii ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

Fosta Prefectură

De-a lungul timpului, clădirea a găzduit Prefectura Arad, devenind apoi sediul mai multor instituții - redacţia publicaţiilor „Adevărul” şi „Observator”, Rectoratul Universităţii „Aurel Vlaicu”.

Comentarii