Casă - Strada Episcopiei 18

1908 / Strada Episcopiei 18 / Monument Istoric

bookmark

Casa declarată monument istoric a fost ridicată în anul 1908, în stil Secession cu elemente Art-Nouveau și dotată cu stucaturi şi feronerie deosebită. Este prevăzută cu parter și un etaj superior, care adăpostesc astăzi locuințe familiale.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Extinderea urbanistică Aradului de la sfârșitul secolului al XIX-lea s-a suprapus cu fenomenul stilistic al Artei 1900. În arhitectura arădeană a anilor 1900, principalele nume de arhitecți sunt: Tabakovics Emil, Steiner József, Szántay Lajos, Fenyves Károly, Babocs István, Kövér Lajos. Aceștia, prin proiectele lor realizate în tonul dominant în principalele orașe europene, au reușit să dea Aradului înfățișarea unui oraș modern.

Arhitectură

Clădirea cu un singur nivel are o structură de cărămidă, fiind prevăzută cu planşee din lemn. A fost realizată în stil Secession cu elemente Art-Nouveau și dotată cu stucaturi şi feronerie deosebită.

Sumar

  • Imobilul construit în 1908 reprezintă o mostră de Secessionism arădean cu elemente Art-Nouveau.
  • Actualmente, clădirea cu parter și un etaj superior găzduiește locuințe familiale.

Obiective turistice similare

Statuia Sfântului Nepomuk

Statuia Sfântului Ioan de Nepomuk este cel mai vechi monument al oraşului (1729), deşi în prezent, statuia originală se află în incinta bisericii Romano-Catolice din Arad.

Casă - Strada Episcopiei 46

Clădirea declarată monument istoric a fost zidită în anul 1910, în stil Secession. Actualmente clădirea cu demisol, parter și două etaje superioare, găzduiește locuințe familiale.

Casă - Lucian Blaga 7

Palatul a fost ridicat în anul 1897 în stil Jugendstil/Art-Nou. Actualmente, clădirea cu parter și trei etaje, găzduiește locuințe familiale, spații comerciale și parohia greco-catolică din Arad.

Casă - Mihai Eminescu 36

Clădirea declarată monument istoric a fost ridicată în anul 1906, în stil eclectic. Actualmente clădirea cu parter și două etaje superioare, găzduiește locuințe familiale și un cabinet medical.

Comentarii