Casă - Aviator Georgescu 11A

1913 / Strada Aviator Georgescu 11A–13 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea, care actualmente găzduiește locuințe private, a fost construită în stil Secession specific caselor de raport de la începutul secolului XX și finalizată în anul 1913.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istorie

Orașul Arad s-a extins tangențial Cetății, urmând principiile compoziției urbanistice „Ringstrasse” - a unei mari axe (bulevard), lucru remarcat de istoricul Nicolae Iorga ca fiind asemenea unei bucăți din ringul vienez. Sfârsitul secolului al XIX-lea găsește orașul de pe râul Mureș într-o efervescență comercială și culturală, care s-a răsfrânt asupra aspectului constructiv al orașului.

Arhitectură

Clădirea cu două etaje deține o structură de rezistenţă realizată din cărămidă şi planşee din lemn. Distingându-se prin ornamentele geometrice și feroneria originală la poarta de intrare, clădirea este realizată în stil Secession simplu, specific caselor de raport de început de secol XX.

Termenul de „secesiune”, o variantă germană a curentului Art Nouveau apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, s-a aplicat în cercurile artistice tuturor eforturilor de desprindere din vechile tipare, fiind căutate căi de combatere a sărăcirii și uniformizării comportate de standardele producției industriale.

Sumar

  • Clădirea declarată monument istoric a fost construită în anul 1913 în stil Secession simplu.
  • Sfârșitul secolului al XIX-lea găsește orașul de pe râul Mureș într-o efervescență comercială și culturală, care s-a răsfrânt asupra aspectului constructiv al orașului.
  • Clădirea expune un model tipic de casă de raport de la începutul secolului XX, distinsă fiind prin ornamente și elemente de feronerie originală.

Obiective turistice similare

Casă - B-dul Decebal 14

Clădirea cu demisol, parter și un etaj superior, situată pe Bulevardul Decebal colț cu str. Aviator Georgescu, a fost ridicată în anul 1903 într-un stil arhitectural caracteristic Aradului.

Casă - Aviator Georgescu 11

Clădirea declarată monument istoric a fost construită în anul 1883 în stil neo-baroc, purtând elemente arhitecturale renascentiste. Actualmente, edificul găzduiește locuinţe private.

Casă - Nicolae Grigorescu 7

Clădirea proiectată de arhitectul arădean Silvestru Răfiroiu se deosebește de ansamblul arhitectural înconjurător, având un parter și două etaje în stil Bauhaus.

Comentarii