Casă - B-dul Decebal 14

1903 / Bulevardul Decebal 14 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea cu demisol, parter și un etaj superior, situată pe Bulevardul Decebal colț cu str. Aviator Georgescu, a fost ridicată în anul 1903, având caracteristicile arhitecturii arădene de început de secol XX - respectiv cele ale stilului neo-baroc.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Imobilul construit în 1903 a aparţinut soţiei lui Gábor András, un mic industriaș arădean al vremii. Astăzi, clădirea găzduiește locuințe familiale, iar la demisol, spații comerciale.

Arhitectură

Clădirea a fost realizată în stil neo-baroc, cu ornamente florale Art Nouveau, feronerii și vitralii. Construcția a fost ridicată pe un teren viran, după proiectul arhitectului Ludovic Szántay - arhitect reprezentativ pentru peisajul urban al orașului Arad.

Iniţial, la demisol se afla o prăvălie şi depozitul aferent, iar la parter şi etaj erau 23 de camere, 2 holuri de nivel, 5 bucătării şi 5 cămări de alimente. Meşterul constructor al clădirii a fost Bozsik György.

Sumar

  • Clădirea cu demisol, parter și un etaj superior a fost ridicată în anul 1903 în stil neobaroc.
  • Imobilul construit în 1903 a aparţinut soţiei lui Gábor András, un mic industriaș arădean al vremii.
  • Proiectantul clădirii a fost cunoscutul arhitect arădean Ludovic Szántay.

Obiective turistice similare

Casa Gotică

Casa Gotică a aparținut, de-a lungul timpului, unui număr de aproximativ 14 proprietari, care au ales să o utilizeze fie ca locuință familială, fie ca ambulatoriu medical pentru evrei.

Casă familială

Acest imobil cu parter și două etaje a fost ridicat în anul 1897 în stil neobaroc. Este situat pe strada Ilarie Chendi, nr.1-3, în prezent fiind constituit din locuințe private.

Casa Beller

Clădirea este o casă tipică a burghezului şvab înstărit, fiind construită în prima jumătate a secolului XIX. Clădirea a purtat câteva elemente a stilului barocului târziu în special ornamentaţia.

Comentarii