Casă - Alexandru Gavra 6

1900 / Strada Alexandru Gavra 6 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea declarată monument istoric a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea, în stil Jugendstil cu elemente Art Nouveau. Adresa postbelică a acestei clădiri a fost strada Luxemburg Rosa, numărul 1. Clădirea cu parter și două etaje superioare găzduiește în prezent locuințe familiale.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Dezvoltarea Aradului din cea de doua jumătate a secolului al XIX-lea a creat problematica formării unui concept urbanistic, pe baza căruia să se asigure cadrul dezvoltării urbane. S-a recurs la modelul vienez, model urbanistic comun așezărilor care aparțineau de Imperiului Austro-Ungar. Vechea cetate a Aradului a rămas tangențială extinderilor propuse. Un mare bulevard, care lega gara de centru, a fost conceput printr-un ax major al circulațiilor carosabile si pietonale.

Arhitectură

Clădirea cu subsol, parter și două nivele prezintă o structură de rezistenţă din cărămidă şi planşee din lemn. Realizată în stil Jugendstil, clădirea are ornamente florale stil Art Nouveau, stucaturi şi feronerie specifică.

Art Nouveau (termen provenit din limba franceză însemnând „Artă nouă”) este un stil artistic manifestat plenar în artele vizuale, designul și architectura de la începutul secolului XX, relativ sincron în majoritatea culturilor și țărilor europene, dar și în America de Nord, unde a fost adoptat cu precădere în Statele Unite ale Americii și Canada.

Art Nouveau poate fi, de asemenea, văzută ca un fel de mișcare artistică de tranziție, formând un preludiu a ceea ce urma să devină modernismul secolului XX. În acest bloc de artiști și tendințe a trecerii spre modernism pot fi incluse și mișcările artistice cunoscute sub numele de „Jugendstil” în Germania și Olanda, respectiv Sezessionsstil sau „Secesionism”, în Viena, ambele inspirate de, dar și grupate ideatic în jurul periodicul de avangardă vienez Jugend (Tinerețe).

Curiozități

Rosa Luxemburg (1871–1919), a fost o teoreticiană marxistă poloneză și germană, de naționalitate evreică, filosof socialist și militantă revoluționară a Partidului Social Democrat din Regatul Poloniei, numărându-se printre fondatorii Partidului Comunist German. A fost ucisă după așa-numitul Spartakusaufstand, de către grupările de extremă dreapta, la Berlin.

Sumar

  • Clădirea declarată monument istoric a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea, în stil Jugendstil cu elemente Art-Nouveau.
  • Art Nouveau este un stil artistic manifestat plenar în artele vizuale, designul și architectura de la începutul secolului XX.
  • Clădirea cu parter și două etaje superioare găzduiește în prezent locuințe familiale.

Obiective turistice similare

Casă - Aviator Georgescu 11

Clădirea declarată monument istoric a fost construită în anul 1883 în stil neo-baroc, purtând elemente arhitecturale renascentiste. Actualmente, edificul găzduiește locuinţe private.

Casă - Aviator Georgescu 11A

Clădirea, care actualmente găzduiește locuințe private, a fost construită în stil Secession specific caselor de raport de la începutul secolului XX și finalizată în anul 1913.

Casă - Gr. Alexandrescu 16

Clădirea de pe Strada Grigore Alexandrescu numărul 16, fost ridicată la sfârșitul secolului al XVIII-lea (1790-1800). Edificiul cu demisol și parter, actualmente adăpostește locuințe familiale.

Comentarii