Palatul Reinhardt

Începutul secolul al XIX-lea / Bulevardul Revoluției 90 / Monument Istoric

bookmark

Palatul Reinhardt situat pe B-dul Revoluţiei nr. 90, impunător edificiu cu parter şi două etaje, a fost construit la începutul secolului al XIX-lea. În 1898 îşi schimbă înfăţişarea, ca urmare a dorinţei proprietarului, fabricant şi creator de mobilă, de a avea un edificiu în ton cu stilul în vogă pe plan european, respectiv stilul Secession.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Clădirea a fost ridicată la începutul anilor 1800 la comanda familiei Reinhardt - familie de comercianți și fabricanți de mobilă în Arad și peste hotare.

Arhitectură

Clădirea cu două etaje superioare, realizată în stil Secession, deține o valoare documentară şi arhitecturală. A fost construită la comanda familiei de fabricanți de mobilă Reinhardt. Edificiul adăpostește în prezent o galerie de artă și spații comerciale la parter, iar la etaj locuințe.

Curiozități

În Arad se găsesc o sumedenie de clădiri care mai păstrează însemne masonice, în special din perioada breslelor. Pe acestea, simbolistica este combinată cu însemnul arhitecţilor care le-au proiectat. Palatul Reinhardt îşi schimbă, în jurul anului 1892, doar faţada pentru a fi în ton cu moda Secession a vremurilor.

Simbolismul masonic în arhitectura arădeană, pe care Aradul l-a moștenit de-a lungul istoriei sale, se datorează nucleelor elitiste de la sfârșitul sec. al XIX-lea care au avut drept scop modernizarea orașului.

Prin urmare, în municipiul Arad putem identifica o multitudine de clădiri care mai păstrează însemne masonice, în special din perioada breslelor. De exemplu, însemne masonice se găsesc şi pe casa care a aparţinut cunoscutului arhitect arădean Emil Tabakovits (arhitectul Templului Masonic), din Piața Catedralei.

Sumar

  • Clădirea a fost ridicată la începutul anilor 1800 la comanda familiei Reinhardt, familie de comercianți și fabricanți de mobilă în Arad și peste hotare.
  • Fațada clădirii a preluat estetica Secession în jurul anului 1892, aceasta fiind renovată.
    Palatul încă păstrează însemne masonice, de altfel prezente pe majoritatea clădirilor arădene reprezentative pentru epoca respectivă.
  • În zilele noastre, edificiul adăpostește o galerie de artă și spații comerciale la parter, iar la etaj locuințe.

Obiective turistice similare

Palatul Neumann

Palatul Neumann, construit în trecut ca reşedinţă privată, cu o arhitectură deosebită, adăposteşte astăzi spaţii comerciale şi spaţii ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

Palatul Hermann Gyula

Palatul Hermann Gyula, unul dintre cele mai pretențioase palate de pe principalul bulevard al orașului Arad, a fost ridicat în stil eclectic la începutul anilor 1880 de către Gyula Hermann.

Palatul Albert Szabó

Palatul Albert Szabó de pe Bulevardul Revoluţiei numărul 92, un alt exemplu de schimbare a faţadei edificiului cu parter şi două etaje, care datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Comentarii