Palatul Kohn

1905 / Strada Episcopiei 9 / Monument Istoric

bookmark

Palatul Kohn Jószef, aflat pe strada Episcopiei, nr. 9, impunător edificiu în stil Jugendstil, a fost construit în anul 1905, conform planurilor arhitectului Szántay Lajos. Kohn Jószef a fost un inginer-instalator renumit pentru inovațiile aduse în domeniul meseriei sale, fiind distins cu 6 premii internaționale.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istorie

Kohn Jószef a fost un renumit om de afaceri în orașul Arad, cu pregătire de specialitate în meseria de inginer-instalator. Kohn a fost distins cu 6 premii internaționale și a primit o bursă de stat la Paris. La Arad a fost fondator și președinte al „Societății de Ajutor de Boală și Înmormântare”, căruia în semn de cinstire Primăria Arad a cerut să i se facă un tablou în mărime naturală.

Arhitectură

Clădirea este realizată din cărămidă cu planşee din lemn, în stil Jugendstil cu elemente neoromanice (arcaturile ferestrelor) şi decoraţiuni în stil Secession - feronerie deosebită la portal, pardoseli din mozaic, stucatură interioară.

Construcţia realizată după proiectul arhitectului Ludovic Szántay atrage atenţia printr-o spectaculoasă poartă pietonalo-carosabilă din fier forjat şi prin linia sobră a faţadei, unde se remarcă ornamentica geometrică a secesiunii vieneze, uşor profilată cu cărămidă aparentă.

Curiozități

Lajos Szántay a fost un reprezentant al arhitecturii monumentale, sobre și elegant proporționate, care amintește de grandoarea imperială. Printre cele mai renumite și impozante opere ale sale din Arad sunt: Palatul Cultural, Biserica Luterană, Gara Arad, Palatul Cenad, Palatul Szántay, Palatul Bohuș, Palatul Kohn, Palatul Lloyd etc.. Lajos Szántay a obținut cele mai mari succese profesionale în primele două decenii ale secolului al XX-lea. el fiind cu unul dintre cei mai celebri arhitecți ai Aradului de odinioară.

Istoria ne amintește de faptul că Lajos Szántay alături de Emil Tabakovics, cu care a fost într-o adevărată competiție artistică și profesională, au definitivat vocabularul stilistic arhitectural al Aradului în prima parte a secolului XX.

Printre alți arhitecți notorii ai Aradului se numără și Josef Steiner, Lajos Kövér, Tibor Köver și Zsigmond Fodor, Joszef Szabo, László Dömötör, Sándor Reisinger și Miloș Cristea.

Sumar

  • Construcţia a fost realizată după proiectul arhitectului Ludovic Szántay în stil Jugendstil.
  • Proprietarul Kohn Jószef fost un om de afaceri celebru din Arad, având meseria de inginer-instalator.

Obiective turistice similare

Palatul Albert Szabó

Palatul Albert Szabó de pe Bulevardul Revoluţiei numărul 92, un alt exemplu de schimbare a faţadei edificiului cu parter şi două etaje, care datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Palatul Nádasdy

Situat pe strada Meţianu, nr. 2, Palatul Nadasdy este un frumos exemplar al perioadei geometrice a stilului Jugendstil. Clădirea cu parter şi două etaje a fost realizată în anul 1904.

Palatul Reinhardt

Palatul Reinhardt situat pe B-dul Revoluţiei nr. 90, impunător edificiu cu parter şi două etaje, a fost construit la începutul secolului al XIX-lea. În 1898 îşi schimbă înfăţişarea.

Comentarii