Palatul Fényves

1897 / Strada Octavian Goga 3 / Monument Istoric

bookmark

Palatul arhitectului Károly Fényves, de pe str. Octavian Goga nr. 3, colţ cu str. Gyula Szalacz, este un edificiu construit în 1897, în stil Secession, după planurile proprietarului.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Károly Fényves se numărăr printre arhitecții emblematici din arhitectura arădeană a anilor 1900, care au conferit Aradului profilul unui oraș modern, aliniindu-l la etaloanele europene. Această clădire a fost casa de raport a arhitectului Fenyves Károly, realizată după proiectul propriu. Astăzi, ea adăpostește locuințe și un spațiu comercial la demisol.

Arhitectură

Clădirea cu un singur nivel este realizată în stil Secession, ale cărui coordonate stilistice pot fi găsite în ornamentaţie și structură, atât la interior cât şi la exterior. Imobilul atrage atenţia atât prin alternanţa balcoanelor de diferite mărimi cu bow-window-ul şi logia de colţ, cât şi prin semnul francmasoneriei ce încununează scena alegorică, în altorelief, de deasupra porţii pietonale. De asemenea, clădirea este prevăzută cu feronerie şi vitralii executate cu acuratețe.

Curiozități

Károly Fényves a trăit în jurul anilor 1880-1925, măiestria sa fiind recunoscută la nivel regional, acesta proiectând clădiri atât în orașul Arad precum și în Timișoara.

Simbolismul masonic prezent în arhitectura arădeană se datorează nucleelor elitiste de la sfârșitul sec. al XIX-lea, care au luptat ca Aradul să capete alura unei societăți cosmopolite. Prin urmare, în municipiul Arad putem identifica o multitudine de clădiri care mai păstrează însemne masonice, în special din perioada breslelor.

Pe pereții acestor clădiri deosebite, simbolistica este combinată cu însemnul arhitecţilor care le-au proiectat. De exemplu, însemne masonice se găsesc şi pe casa care a aparţinut cunoscutului arhitect arădean Milan Tabakovics, situată în Piața Catedralei (arhitectul Templului Masonic). De asemenea, simboluri masonice apar și în Palatul Reinhardt, care în jurul anului 1892 îşi transformă doar faţada pentru a fi în pas cu moda vremurilor, adică cu stilul Secession.

Sumar

  • Palatul arhitectului Károly Fényves a fost construit în 1897, în stil Secession, după planurile proprietarului.
  • Imobilul impresionează prin alternanţa balcoanelor de diferite mărimi cu bow-window-ul şi logia de colţ.
  • Feroneria și vitraliile, alături de semnul francmasoneriei ce încununează scena alegorică de deasupra porţii pietonale, sunt realizate cu stil și acuratețe.

Obiective turistice similare

Palatul Suciu

Palatul doamnei Maria Suciu, soţia unuia dintre corifeii Marii Uniri de la 1918, doctorul arădean Ioan Suciu, este situat pe strada Blajului nr. 3, fiind construit între anii 1906-1907

Palatul Rónai

Palatul văduvelor Rónai este o casă de raport cu parter şi două etaje, situată pe str. Gheorghe Popa de Teiuş, nr. 9 și construită în 1905, de arhitectul Steiner Iosif.

Palatul Tabacovici

Palatul Tabacovici este un exemplar inedit al secessionului vienez, fiind construit între anii 1850-1875. Clădirea a aparținut familiei marelui arhitect arădean Emil (Milan Tabacovici).

Comentarii