Palatul Rónai

1905 / Strada Gheorghe Popa de Teiuș 9 / Monument Istoric

bookmark

Palatul văduvelor Rónai este o casă de raport cu parter şi două etaje, situată pe str. Gheorghe Popa de Teiuş, nr. 9 și construită în 1905, de arhitectul Steiner Iosif. Clădirea a fost ridicată în stil neobaroc cu elemente Jugendstil.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Palatul Rónai a fost conceput potrivit planurilor arhitectului maghiar Steiner Iosif în anul 1905. Steiner Iosif s-a născut la Solt în Ungaria în 1872, dar nu se știe când a murit. În 1903 s-a mutat la Arad unde a avut un mare succes ca arhitect. A reușit în doar câțiva ani să proiecteze clădiri importante, printre care multe palate în stil Secession. Era unul dintre proiectanții importanți și respectați la Arad în urmă cu 100 de ani.

Arhitectură

Clădirea cu două etaje superioare este realizată în stil Neobaroc cu elemente Jugendstil și este decorată cu ornamente antropomorfe. Construcția atrage atenţia prin poarta pietonală în ogivă şi fereastra vitrată de lângă ea, precum şi prin aspectul vălurit al aticelor care îi maschează acoperişul. Holul de intrare este ornamentat cu stucaturi și vitralii. Clădirea a fost realizată după proiectul arhitectului Steiner Iosif în anul 1905.

Curiozități

Iosif Steiner a proiectat o școală, care astăzi este școala cu clasele I-VIII Dimitrie Țichindeal. Arhitectul a folosit elemente Art Nouveau pe fațada care se înscrie în frontul stradal existent (str. Lucian Blaga). Steiner a mai proiectat la Arad propriul palat de raport și multe alte clădiri de mari dimensiuni.

Sumar

  • Palatul Rónai a fost construit în 1905, după planul arhitectului Iosif Steiner.
  • Edificiul cu două etaje superioare este realizat în stil Neobaroc cu elemente de Jugendstil.

Obiective turistice similare

Palatul Suciu

Palatul doamnei Maria Suciu, soţia unuia dintre corifeii Marii Uniri de la 1918, doctorul arădean Ioan Suciu, este situat pe strada Blajului nr. 3, fiind construit între anii 1906-1907

Palatul Tabacovici

Palatul Tabacovici este un exemplar inedit al secessionului vienez, fiind construit între anii 1850-1875. Clădirea a aparținut familiei marelui arhitect arădean Emil (Milan Tabacovici).

Palatul „Tribunei”

Clădirea este cunoscută de doctorului Oncu. De la darea sa în folosinţă şi până în anul 1912, edificiul a adăpostit pe lângă apartamente, redacţia ziarului „Tribuna” , precum şi Editura Tribuna.

Comentarii