Hanul Boul Roșu

Sec. al XIX-lea / Str. Tribunul Dobra 22 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea Hanului „Boul-Roșu” se află în actuala Piața Arenei din Arad. Clădirea a fost construită în prima parte a sec. al XIX-lea. În incinta acestei clădiri au avut loc importante evenimente sociale pentru viața politică și culturală ale vremii, dar și pentru comunitatea etnicilor sârbi, germani și maghiari din Municipiul Arad.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 2 vot(uri), media: 3.00
Se încarcă...

Istoric

Hanul a găzduit inițial comercianți și producători sosiți în târgurile arădene organizate de mai multe ori în decursul unui an, timp de o săptămână. Asemenea târguri aveau loc în actuala Piață Avram Iancu (fosta P-ța Libertății) precum și în Piața Catedralei (fosta P-ța Tekelja).

În spatele clădirii erau amenajate câteva grajduri pentru animalele celor ce poposeau la Han. Parterul clădirii adăpostea un restaurant luxos. O placă comemorativă, amplasată în anul 1971 pe fațada clădirii, ne informează că în acest loc s-au petrecut diferite momente ale Mişcării Muncitoreşti arădene.

În decursul anului 1890, în incinta Hanului s-a celebrat pentru întâia dată ziua de 1 Mai. În 1891, tot aici s-a constituit organizaţia locală a Partidului Social-Democrat, cu aceast prilej politic a fost ales un Comitet de conducere, compus din 40 de membri sârbi, români, germani şi maghiari.

Edificiul a deţinut, până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial (1945), o sală spațioasă destinată întrunirilor şi manifestărilor cultural locale.

Arhitectură

Faţada își păstrează chiar și astăzi aspectul iniţial. Stilul arhitectural este cel eclectic, predominant clădirilor construite în Arad după 1850.

Curiozități

Denumirea de “Boul Roşu” aminteşte de renumitul târg de vite ce avea loc în piaţa cu acelaşi nume. În decursul anului 1890, în incinta Hanului s-a celebrat pentru întâia dată ziua de 1 Mai.

Sumar

  • Clădirea Hanului „Boul-Roșu” se află în actuala Piața Arenei din Arad.
  • În incinta acestei clădiri au avut loc importante evenimente sociale pentru viața politică și culturală ale vremii.
  • În decursul anului 1890, în incinta Hanului s-a celebrat pentru întâia dată ziua de 1 Mai. În 1891.
  • Faţada își păstrează chiar și astăzi aspectul iniţial. Stilul arhitectural este cel eclectic, predominant clădirilor construite în Arad după 1850.
  • Denumirea de “Boul Roşu” aminteşte de renumitul târg de vite ce avea loc în piaţa cu acelaşi nume.

Obiective turistice similare

Sinagoga Neologă

Sinagoga Neologă din Arad este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Arad, localizat pe Str. Tribunul Dobra nr. 10. Ea a fost construită în perioada 1827-1834, în stil grec, toscan.

Casa cu lacăt

„Casa cu lacăt”, un important obiectiv turistic al Aradului, amintește de evenimentele revoluţionare din 1848-1849. Clădirea este fosta reşedinţă a poliţiei secrete imperiale austriece.

Hanul „A.B.C.- ul de Aur”

Hanul a fost un depozit comercial în stil neorenascentist. La colţul clădirii, pe deasupra balconului a fost asezată o tablă de marmoră roşie cu inscripţia germană „Zum goldenen ABC”.

Comentarii