Hanul „A.B.C.- ul de Aur”

1820 / Str. Sinagogei 2 / Monument Istoric

bookmark

Hanul datează din 1820, iniţial fiind un depozit comercial în stil neorenascentist. La colţul clădirii, pe deasupra balconului a fost asezată o tablă de marmoră roşie cu inscripţia germană „Zum goldenen ABC” (La ABC-ul de aur). După ultima renovare au fost îndepărtate din pereţi ghiulele austriece trase către oraş în 1848-1849.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 4 vot(uri), media: 4.00
Se încarcă...

Istoric

Edificiul datează din anul 1820. Edificiul se află în partea laterală a Sinagogei Neologice Evreiești din Arad, în colțul străzii Sinagogei la intersecția cu strada Tribunul Dobra. În proximitatea acestei clădiri se află renumita Casă cu Lacăt, simbolul al breslelor arădene.

În zidurile acestui han, înainte de ultima renovare, au existat ghiulele austriece trase către oraș în perioada 1848-1849. Bunăoară, strada Tribunul Dobra pe care se află astăzi clădirea a trecut prin evenimentele fulminante ale Revoluției din 1848-1849.

Pe această stradă s-au purtat lupte sângeroase în data de 8 februarie 1849, între gărzile naţionale orăşeneşti şi trupele austriece care luaseră sub asediu Cetatea Aradului.

Arhitectură

La colţul clădirii, pe deasupra balconului a fost asezată o tablă de marmoră roşie cu inscripţia germană „Zum goldenen ABC” (La ABC-ul de aur).

Faţada casei, caracteristică secolului XIX, în decursul anilor a suferit mai multe modificări, în special la parter. Frumoasa feronerie de la balcon păstrează şi azi iniţialele proprietarului.

Curiozități

După ultima renovare au fost îndepărtate din pereţi ghiulele austriece trase către oraş în 1848-1849.

Sumar

  • Hanul datează din 1820, iniţial fiind un depozit comercial în stil neorenascentist.
  • La colţul clădirii, pe deasupra balconului a fost asezată o tablă de marmoră roşie cu inscripţia germană „Zum goldenen ABC” (La ABC-ul de aur).
  • Faţada casei, caracteristică secolului XIX., în decursul anilor a suferit mai multe modificări, în special la parter.
  • În proximitatea acestei clădiri se află renumita Casă cu Lacăt, simbolul al breslelor arădene.
  • În zidurile acestui han, înainte de ultima renovare, au existat ghiulele austriece trase către oraș în perioada 1848-1849.

Obiective turistice similare

Sinagoga Neologă

Sinagoga Neologă din Arad este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Arad, localizat pe Str. Tribunul Dobra nr. 10. Ea a fost construită în perioada 1827-1834, în stil grec, toscan.

Hanul Boul Roșu

În acestă clădire au avut loc importante evenimente sociale pentru viața politică și culturală ale vremii, dar și pentru comunitatea etnicilor sârbi, germani și maghiari din Municipiul Arad.

Casa cu lacăt

„Casa cu lacăt”, un important obiectiv turistic al Aradului, amintește de evenimentele revoluţionare din 1848-1849. Clădirea este fosta reşedinţă a poliţiei secrete imperiale austriece.

Comentarii