Casă - Strada Unirii 11

1900 / Strada Unirii 11 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea situată pe str. Unirii la nr. 11 a fost construită la începutul secolului al XX-lea, în stil Secession. Construcția conține un parter și două etaje superioare. Astăzi, la parterul clădirii sunt amenajate spații comerciale, iar la etaj locuințe.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Acest imobil a fost construit în anul 1900 de către familia de comercianţi Andrényi, originară din Ghioroc și înnobilată cu titlul de baron. Baronul Andrényi Károly deţinea un magazin cu produse feroase situat pe actualul Bd. Revoluţiei, nr. 97, colţ cu actuala Str. Unirii, dezvoltându-și cifra de afaceri mai ales după ce fii săi, Károly Jr. și Lajos, s-au implicat alături de el în comerț.

Károly Jr., absolvent al Academiei Comerciale din Graz, moşteneşte o piaţă de desfacere şi achiziţie în această regiune, având la 1875 o sucursală la Oradea pe care o va prelua în scurt timp fratele său Lajos.

Împreună își extind afacerea spre Ardeal şi S-E Regatului, ajungând să fie considerați printre cei mai notorii comercianţi de produse feroase din Ungaria. Astfel, spre finele sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea, firma condusă de către aceștia ajunsese la performanţa de a primi sau expedia prin Gara Arad între 1 şi 8 vagoane cu marfă.

La un astfel de flux comercial, magazinul și depozitul din Bulevard au devenit neîncăpătoare. În această situaţie, baronul decide să ridice două noi depozite pe vechea strada Petőfi Utca, actuala Unirii, nr. 5-7. Om cu gusturi cizelate în Occident, fiind totodată şi un mare colecţionar de artă, Andrényi, conştient de necesitatea păstrării aspectului estetic al urbei, a recomandat arhitecţilor să îmbine utilul cu plăcutul, pledând pentru construirea unor clădiri în stilul tipic Aradului: Secession.

Arhitectură

Construcția cu două etaje superioare a fost realizată în stil Secession, după proiectul arhitectului Bogdan István. Clădirea cu ornamentaţie bogată are o valoare documentară şi arhitecturală deosebită.

Sumar

  • Casa a fost construită la comanda baronului Andrényi Károly după proiectul arhitectului Bogdan István.
  • Clădirea realizată în stil Secession se distinge printr-o ornamentaţie sofisticată şi prin placarea cu ceramică glazurată.
  • Baronul Andrényi Károly deţinea un magazin cu produse feroase situat pe actualul Bd. Revoluţiei, nr. 97, colţ cu actuala Str. Unirii.

Obiective turistice similare

Casă - Strada Unirii 13

Clădirea declarată monument istoric este un o ilustrare reușită a Secessionului arădean de la începutul sec. al XX-lea. Edificiul actualmente încorporează locuințe familiale.

Casă - Strada Unirii 12

Această casă deosebită a fost construită în stil Secession, Edificiul cu demisol, parter și trei etaje superioare găzduiește locuințe familiale, iar la demisol, un spațiu comercial.

Casă - Strada Unirii 14

Clădirea a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea, în stil Secession, la comanda lui Domany Ștefan, un renumit comerciant de covoare, furnizor al curții regale și imperiale.

Comentarii