Bustul lui Theodor Ceontea

1912 / Strada Academia Teologică 9 / Monument Istoric

bookmark

Theodor Ceontea (1846-1906), profesor de geografie şi biologie. A fost dascălul Preparandiei arădene, membru al conducerii Reuniunii Învăţătorilor Români. A fost autorul mai multor manuale şcolare şi scrieri pedagogice. Astăzi bustul restaurat al lui Theodor Ceontea poate fi găsit lângă intrarea principala a Turnului de Apă din Arad.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Teodor Ceontea a fost unul dintre distinşii profesori ai preparandiei arădene, ocupând această funcţie între anii 1876-1903. A condus Asociaţia Învăţătorilor români din părţile Aradului şi a administrat până în anul 1901 singura imprimerie românească de pe raza municipiului Arad, editând o importantă serie de publicaţii valoroase.

De exemplu, a întreţinut legături cu oamenii de seamă ai culturii românești, printre aceştia numărându-se şi Vasile Alecsandri. Profesorul T. Ceontea a fost una dintre forțele motrice intelectuale ale marelui act istoric din data de 1 decembrie 1918, făurirea Statului Unitar Român prin Unirea Transilvaniei cu România.

Arhitectură

Bustul lui Theodor Ceontea a fost modelat prin dăltuire în marmură de către sculptorul Andrei Albert. Bustul a fost finalizat în decursul anului 1912, iar fondurile necesare au fost asigurate din donaţiile foştilori elevi ai profesorului Ceontea. Potrivit paginilor de istorie locală, bustul a fost amplasat întâia dată pe fosta stradă Chopin, actuala stradă Academia Teologică.

Curiozități

Teodor Ceontea este primul privilegiat cu un bust amplasat în spațiul public arădean. Monumentul a fost ridicat de Reuniunea Învăţătorilor în 1912, la celebrarea Centenarului de atunci al Preparandiei Arădene.

Sumar

  • Theodor Ceontea a fost dascălul Preparandiei arădene, membru al conducerii Reuniunii Învăţătorilor Români.
  • A fost autorul mai multor manuale şcolare şi scrieri pedagogice.
  • Astăzi bustul restaurat al lui Theodor Ceontea poate fi găsit lângă intrarea principala a Turnului de Apă din Arad.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Bustul lui Mircea V. Stănescu

Avocatul Mircea Vasiliu Stănescu a fost un fruntaș de seamă al mișcării naționale a românilor din orașul Arad. Bustul său a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene în anul 1938.

Bustul lui Petru Pipoș

Bustul lui Petru Pipoș a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene în anul 1937. Reprezentarea sculpturală a renumitului profesor poartă semnătura aristului Marcel Olinescu.

Bustul lui George Coșbuc

George Coșbuc este cunoscut ca „Poetul Ţărănimii”, de-a lungul vieții sale având multiple legături cu oraşul Arad. Bustul său a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene în anul 1929.

Comentarii