Bustul lui George Coșbuc

1929 / Piața George Enescu 1 / Monument istoric

bookmark

Bustul marelui poet național, George Coşbuc (1866-1918) a fost amplasat în 1929 pe Aleea personalităților arădene din Parcul George Enescu. George Coșbuc este cunoscut ca „poetul țărănimii”, de-a lungul vieții sale având multiple legături cu oraşul Arad.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

George Coșbuc a fost un poet și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916. Poeziile sale aparțin patrimoniului cultural național și, deși acestea erau asociate adesea cu serbările şcolare sau populare la care se recitau, opera poetului rămâne o marcă a apartenenţei sale la grupul autorilor clasici ai literaturii române.

Om cu un gust literar desăvârșit și aşa-zis autor canonic, Coșbuc nu poate lipsi din lista de studiu a oricărui om interesat de parcursul stilistic al poeziei româneşti.

Poetul e, de asemenea, un precursor al mișcării poporaniste și un tehnician al prozodiei, folosind o gamă foarte variată de picioare metrice și de ritmuri, de la cele ale poeziei populare, până la terza rima.

Ca traducător, Coşbuc a lăsat o versiune completă a poeziei lui Dante, „Divina comedie”. A tradus foarte mult din lirica străină, pe care a adaptat-o prin raportare la sensibilitatea și mediul țărănesc. A tradus Eneida și Odiseea și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română.

Curiozități

Potrivit paginilor de istorie, poetului George Coșbuc îi plăcea să poposească, de fiecare dată când vizita orașul, la Hotel Ardealul (fostul Crucea Albă), de pe Bd. Revoluţiei nr. 98. În acest hotel au concertat Franz Liszt în anul 1846, Johann Strauss jr. în 1847 şi Johannes Brahms în 1879.

Curiozităţi

  • George Coșbuc a fost un poet și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916.
  • În anul 1929, bustul său a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene, în piața George Enescu din Arad.
  • Ca traducător, Coşbuc a lăsat o versiune completă a poeziei lui Dante, „Divina comedie”, și a tradus Odiseea și Eneida.
  • Poetului îi plăcea să poposească, de fiecare dată când vizita orașul Arad, la Hotel Ardealul (fostul Crucea Albă).

Obiective turistice similare

Palatul Cultural

Palatul Cultural din municipiul Arad este unul din edificiile reprezentative ale oraşului, în incinta căruia funcţionează astăzi Complexul Muzeal Arad şi Filarmonica de Stat Arad.

Bustul lui Gh. Popa de Teiuș

Gheorghe Popa de Teiuș a fost un politician de frunte al comunității românilor din Comitatul Arad. A luptat pentru drepturile românilor şi pentru liberalizarea limbii române.

Bustul lui Petru Pipoș

Bustul lui Petru Pipoș a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene în anul 1937. Reprezentarea sculpturală a renumitului profesor poartă semnătura aristului Marcel Olinescu.

Comentarii