Bustul lui Ioan Russu-Șirianu

1938 / Piața George Enescu 1 / Monument istoric

bookmark

Bustul marelui fruntaș politic, Ioan Russu Şirianu (1864-1909), a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene din piața George Enescu în anul 1938. Reprezentarea sa sculpturală este realizată de artistul Gheorghe Moga. Ioan Russu Șirianu a fost un politician de seamă, erudit al istoriei și un ziarist talentat.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Ioan Russu Șirianu și-a început pregătirea la școala primară din satul natal, Șiria, după care a urmat studiile la Școala Normală din Arad. În urma absolvirii acestor studii, își continuă pregătirea la București, loc în care devine profesor de istorie la o școală pedagogică în perioada anilor 1884 și 1891.

În plan secund, I.R. Șirianu și-a desfășurat activitatea ca redactor al celor două ziare renumite ale lui C.A. Rosetti: „Lumina pentru toți” și „Românul”, precum și al publicației „Voința Națională”. În 1891 revine în Transilvania pentru a se alătura redacției ziarului „Tribuna” din Sibiu. În anul 1893, cu Eugen Brote și Septimiu Albini, înființează la Sibiu ziarul „Foaia Poporului”, iar în 1897 fondează la Arad, alături de Vasile Goldiș, publicația „Tribuna Poporului”.

Fiind un context istoric neprielnic exprimării libere, în 1894 este trimis în temniță pentru o perioadă de șase luni, pedeapsă pe care o execută la Seghedin. Condamnarea lui Ioan Russu-Șirianu se datorează conținutului articolelor sale pe care le publicase în ziarul „Tribuna”. În urma încetării apariției Ziarului „Tribuna” din Sibiu, pe 29 aprilie 1903, ziarul „Tribuna Poporului” din orașul Arad își schimbă titulatura în „Tribuna”, începând cu ianuarie 1904.

Așadar, Ioan Russu-Șirianu a luptat în scris din redacția ziarului „Tribunei” din Arad, ocupând funcțiile de redactor, redactor responsabil și editor, toate până în anul 1908. Între anii 1905 și 1906, decide să facă primul pas în politică, fiind ales ca deputat în Dieta Ungariei din partea circumscripției electorale a Chișineului-Criș. În urma unei lungi lupte politice, în anul 1908 se întoarce la București, loc pe care nu-l va mai părăsi, fiindcă decedează în data de 12 decembrie 1909.

Curiozități

Mama lui I. R. Șirianu, Maria, a fost sora mai mare a scriitorului Ioan Slavici.

În perioada șederii sale în temniță, țăranul Nicolae Lăzărescu din localitatea Șiria organizează o colectă în bani pe care o trimite lui I. R. Șirianu. Suma de 8 florini și 70 creițari a fost completată de către Ioan Russu-Șirianu până la 10 florini, sumă pe care o trimite redacției ziarului „Tribuna” din Sibiu.

Donația pe care o face într-o perioadă de grea încercare are scopul de a începe ridicarea unei cruci pe mormântul lui Avram Iancu de la Țebea. Iată, așadar, cum a luat naștere ideea construirii unui monument în memoria eroului național, Avram Iancu, care să simbolizeze cinstirea faptelor sale mărețe puse în slujba poporului român. Ioan Russu-Șirianu aprecia ridicarea unui astfel de monument ca fiind: „O icoană sfântă - piatră de hotar care amintește jertfa de sânge pe altarul sfânt al patriei al acestui fiu al pământului românesc.”

În semn de recunoștință, locuitorii Șiriei i-au ridicat un bust în bronz, primul monument de artă figurativă semnat de artistul Constantin Bălăcescu din București. Astăzi, bustul poate fi găsit în parcul central din Șiria. Pe monument stau scrise următoarele cuvinte: „Țeranii români recunoscători a celui ce prin scris și grai i-a chemat la conștiință națională.”

Sumar

  • Bustul marelui fruntaș politic Ioan Russu Şirianu (1864-1909) este realizat de către artistul Gheorghe Moga.
  • În plan secund, Ioan Russu Șirianu și-a desfășurat activitatea ca redactor al ziarelor „Lumina pentru toți” și „Românul”, ale lui C.A. Rosetti, precum și al publicației „Voința Națională”.
  • În 1891 revine în Transilvania pentru a se alătura redacției ziarului Tribuna din Sibiu.
  • În anul 1893, în parteneriat cu Eugen Brote și Septimiu Albini, înființează la Sibiu ziarul „Foaia Poporului”.
  • Fiind un context istoric neprielnic exprimării libere, în 1894 este trimis în temniță pentru o perioadă de șase luni, pedeapsă pe care o execută la Seghedin.
  • Între 1905-1906, decide să facă primul pas în politică, fiind ales ca deputat în Dieta Ungariei din partea circumscripției electorale a Chișineului-Criș.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Palatul Cultural

Palatul Cultural din municipiul Arad este unul din edificiile reprezentative ale oraşului, în incinta căruia funcţionează astăzi Complexul Muzeal Arad şi Filarmonica de Stat Arad.

Bustul lui Gh. Popa de Teiuș

Gheorghe Popa de Teiuș a fost un politician de frunte al comunității românilor din Comitatul Arad. A luptat pentru drepturile românilor şi pentru liberalizarea limbii române.

Bustul lui George Coșbuc

George Coșbuc este cunoscut ca „Poetul Ţărănimii”, de-a lungul vieții sale având multiple legături cu oraşul Arad. Bustul său a fost amplasat pe Aleea personalităților arădene în anul 1929.

Comentarii