Templul Masonic

1911 / Bd. General Ion Dragalina 30 / Monument Istoric

bookmark

Inițial clădirea a servit ca sală de ceremonii masonice a Lojii Concordia. Așadar, în jurul anului 1902, Loja Concordia a cumpărat terenul din incinta Şcolii de Arte şi Meserii în vederea construirii acestui templu. De-abia doi ani mai târziu, proiectul primului templu masonic s‑a materializat, cu eforturi financiare foarte mari.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 2 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

În urmă cu mai bine de un secol, Aradul avea un important rol în Masoneria naţională: era al doilea centru Masonic din România după Cluj. Aceşti „oameni din umbră” au pus bazele urbei de astăzi. Masonii Aradului, bine ascunşi sub vreunul din însemnele specifice, au pus bazele celui mai impunător şi mare templu din întreaga ţară;

În 1890, sub îndrumarea maestrului Rosznay Matyas venerabil, loja „Concordia” cunoaște o activitate prodigioasă, înfiripându-se ideea construirii unui Templu propriu. Colecta pentru această realizare a început în cafeneaua „Corso”, unde un frate a amplasat o urnă pentru donaţii din partea celor doritori să contribuie.

Numeroși membri se temeau că efortul financiar necesar realizării acestui sediu, va periclita însăşi existenţa materială a Lojii. S-a renunţat, pentru moment, la idee în favoarea închirierii unui imobil unde să se desfăşoare ţinutele. În anul 1896, problema construirii unui sediu independent al lojii (Templu) a revenit ca o obsesie printre membrii ei.

Fraţii mai tineri au reuşit să adune în acest scop suma de 4000 de coroane. În data de 24 aprilie 1902 s-a cumpărat terenul din imediata apropiere a Şcolii Populare de Arte şi Meserii, fiind vizată construirea templului. A fost vizat proiectul arhitectural în stil grecesc al unuia dintre membrii marcanți ai Lojii, arhitectul Emil Tabakovics. Construcţia templului a început în anul 1904, eforturile financiare fiind imense.

Templul a fost inaugurat prin ceremonia religioasă care a avut loc în 21 octombrie 1905, la care au fost prezenţi fraţi din tot teritoriul Ungariei. Clădirea a intrat în proprietatea statului în luna septembrie a lui 1940. În prezent, clădirea foloseşte ca Sală de festivităţi a Grupului Şcolar Industrial „Aurel Vlaicu”, fiind recent restaurată.

Arhitectură

Stilul architectural grecesc s-a dezvoltat în Grecia antică, axându-se pe transpunerea sistemului de construcție din stălpi și grinzi de lemn în cele de piatră. Cele mai multe clădiri de acest gen au fost templele închinate diverselor zeități grecești. Caracteristic acestui stil, observăm șiruri de coloane ce susțin grinzile iar acestea, la rândul lor, susțin acoperisul, care e simetric cu două pante ușoare. Astfel la capete se formează frontoane triunghiulare bogat decorate cu diverse sculpturi și mozaicuri. Frontoanele sunt elemente definitorii ale acestui stil architectural grecesc.

Curiozități

Simbolismul masonic în arhitectura arădeană pe care Aradul l-a moștenit de-a lungul istoriei sale se datorează nucleelor elitiste de la sfârșitul sec. al XIX-lea care au luptat ca Aradul să-și capete alura unei societăți cosmopolite. Prin urmare, în municipiul Arad putem identifica o multitudine de clădiri care mai păstrează însemne masonice, în special din perioada breslelor.Pe pereții acestor clădiri deosebite, simbolistica este combinată cu însemnul arhitecţilor care le-au proiectat.

De exemplu însemne masonice se găsesc şi pe casa care a aparţinut cunoscutului arhitect arădean Emil Tabakovits din Piața Catedralei (arhitectul Templului Masonic). Deopotrivă, Palatul Reinhardt care în jurul anului 1892 îşi transformă doar faţada pentru a fi în pas cu moda vremurilor, adică cu stilul secession.

Masoneria este cea mai mare organizație caritabilă fraternă. Aceasta predă lecții morale și de autocunoaștere prin participarea la o progresie ritualistică alegorică. Masoneria este o fraternitate dedicata dezvoltării spirituale de sine a inițiatului. Masoneria transmite acest mesaj printr-o serie de grade progresive de inițiere a candidatului. În cele din urmă, Maestrului Mason îi sunt date instrumentele metaforice pentru a lucra în continuare și a își dezvolta intuiția masonică.

Sumar

  • Aradul era al doilea centru Masonic din România după Cluj.
  • Masonii Aradului, bine ascunşi sub vreunul din însemnele specifice, au pus bazele celui mai impunător şi mare templu din întreaga ţară.
  • În 1890, sub îndrumarea maestrului Rosznay Matyas venerabil, loja „Concordia” cunoaște o activitate prodigioasă, înfiripându-se ideea construirii unui Templu propriu.
  • Construcţia templului a început în anul 1904, eforturile financiare fiind imense.
  • Masoneria este cea mai mare organizație caritabilă fraternă. Aceasta predă lecții morale și de autocunoaștere prin participarea la o progresie ritualistică alegorică.
  • În prezent, clădirea foloseşte ca Sală de festivităţi a Grupului Şcolar Industrial „Aurel Vlaicu”, fiind recent restaurată.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Palatul Neumann

Palatul Neumann, construit în trecut ca reşedinţă privată, cu o arhitectură deosebită, adăposteşte astăzi spaţii comerciale şi spaţii ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

Palatul Cenad

Palatul Cenad, situat pe Bulevardul Revoluţiei, este una dintre cele mai frumoase clădiri din oraşul Arad. Aspectul impunător al Palatului, caracteristic pentru arhitectura de secol al XIX-lea.

Palatul Iosif Steiner

Palatul Iosif Steiner, a fost construit în 1910, după planurile proprietarului, în stil Secession. Până în preajma anului 1948, această clădire a găzduit loja masonică evreiască „B’nai Brit Or”.

Comentarii