Bazarul Turcesc „Sub dughene”, Lipova

bookmark

Bazarul Turcesc, cunoscut şi sub denumirea Bazarul „Sub dughene”, adăposteşte în prezent locuințe și spații comerciale. Este localizat în Piaţa Libertăţii, nr.6, în capătul străzii Nicolae Bălcescu din oraşul Lipova. Clădirea datează din anul 1638.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Oştirile turceşti, în expediţiile lor spre Occident, cu visul neîmplinit de a cuceri capitala imperială Viena, au reuşit să ocupe în repetate rânduri vechea cetate a Lipovei. De fiecare dată habsburgii erau nevoiţi să se lupte cu otomanii pentru a o elibera.

În perioada 1613-1718, Lipova a fost ocupată de otomani, practic un secol de dominaţie turcească absolută.

Abia în 1718, habsburgii îi înving pe turci şi reuşesc să tranşeze cât de cât graniţele, astfel încât Lipova intră sub jurisdicţia şi protecţia militară a Imperiului Austro-Ungar.

Bazarul Turcesc “Sub Dughene”, o clădire unică în România, declarată monument istoric. Imobilul a fost ridicat în anul 1638 sub ocupaţie otomană, iar faţada este marcată de opt pilaştri cilindrici legaţi între ei prin arcade, ce străjuiesc un pasaj comercial. În partea centrală se află un frontispiciu triunghiular cu discuri ceramice figurale, iar sub clădire există şi astăzi o pivniţă cu bolte care era folosită pentru depozitarea mărfurilor.

Bazarul turcesc este posibil să provină  din a doua etapă a stăpânirii otomane (1613-1716), fiind una dintre cele mai vechi edificii din Lipova. Istoria locului relevă că această clădire adăpostea negustorii veniţi cu mărfuri din Imperiul Otoman , dar şi din cele trei ţări româneşti.

Curiozităţi

Clădirea figurează în catalogul monumentelor Semilunii în lume şi este unic pe teritoriul României. Chiar şi în prezent se desfăşoară aici un intens comerţ.

În perioada medievală, oraşul a devenit prosper şi a fost mai dezvoltat chiar şi decât oraşul, reşedinţă de judeţ şi de vechi comitat, Arad, pentru că Lipova era un punct important de comerţ regional.

În perioadele de ocupaţie turcească (1552-1595 şi 1613-1718) oraşul Lipova s-a dezvoltat puternic şi a beneficiat de prima canalizare.

Comentarii