Sit arheologic “La Movile” – “Ot Holom”, comuna Vladimirescu

bookmark

Situl arheologic din punctul "La Movile" ("Ot Holom"), este amplasat la Est de comuna Vladimirescu, la aproximativ 200 de metri în stânga şoselei Arad – Deva (E68). Vestigiile relevate datează din secolele V-VI e.n., respectiv secolele IX-XII e.n.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 2 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Situl se constituie din aşezări şi morminte tumulare din evul mediu. Aici se identifică 5 asemenea morminte de 6-10 metri înălţime încă necercetate; existenţa lor misterioasă apare în documente încă din 1876 – considerându-se că sunt morminte comune, iar potrivit arheologilor, în 1950, aici s-ar fi scos la suprafaţă „oase de om şi vase”.

Cu ocazia săpăturilor, aici au fost găsite o serie de fragmente ceramice din sec. V-VI, dar şi urme concrete ale unei aşezări umane.

Poziţionate în linie dreaptă, cele “Cinci Movile” atrag atenţia multor vizitatori şi oameni de ştiinţă. Cu privire la originea acestor movile s-au vehiculat de-a lungul timpului mai multe teorii. Unii consideră că acestea sunt produse ale naturii, alţii cred că sunt morminte ale unor căpetenii barbare din secolele III – X. Altă teorie spune că sunt puncte de semnalizare sau chiar elemente din construcţia unor fortificaţii exterioare ale unei mănăstiri, datând din sec. XII. În vechile documente, acest movile sunt menţionate în anul 1603, în contextul luptei susţinute aici de Giorgio Basta, general al armatei habsburgice, împotriva otomanilor.

Curiozităţi

  • Există mai multe legende legate de formarea movilelor din acest sit arheologic. O veche legendă locală spune că acestea s-au format din noroiul provenit din tapla cizmelor unor uriași. Alții povestesc că atunci când uriașii au dus pământ pentru construirea cetății Şiria, pe parcursul drumului, o parte a căzut.
  • Pe movila situată cel mai aproape de șosea se află o ”Calvarie” (Drumul Crucii), precum și o capelă datând de la 1851.
  • În anul 1976 a fost începută secţionarea unui tumul de la Vladimirescu dar, la scurt timp după începerea cercetării, lucrarea a fost oprită.
  • Numele vechi al localității pe românește este Glogovăț, derivat, potrivit legendei, din “Glogov”, numele unui haiduc care a trăit în acest ținut în secolul al XVIII-lea.

Comentarii