Cetatea de pământ Hindec din Covăsînț

bookmark

Cetatea de pământ Hindec este localizată în comuna Covăsânţ, la 350 m Est de satul Covăsînţ. Vestigiile acestui edificiu datează din epoca medievală. Localitatea Covăsînţ este situată la 28 de km de Arad, în zona de contact a munţilor Zărandului cu Câmpia Aradului, de-a lungul drumului judeţean 708 B, pe canalul Matca, la jumătatea distanţei dintre oraşele Lipova şi Pîncota, marcând centrul Podgoriei Aradului.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Prima atestare documentară a satului medieval Kwasy (Covăsînţ) este din anul 1278, când călugărul de la Bulci avea aici culturi de viţă de vie, iar banul Paul din Cetatea Şoimoş dăruieşte o parte a viilor satului bisericii Sf. Maria din vechea cetate, în care adusese călugări augustini.

Alături de aceasta, în vii pe malul pârâului Valea Mică, a existat o fortificaţie mai târzie cu ziduri de 1,5 metri şi înălţime de 5 metri, numită Hindec. Rolul acestei fortificaţii pare să fi fost de apărare a cetăţii Tornea, vechea cetate a satului Covăsînţ.

Curiozităţi

  • Cu prilejul cercetărilor arheologice desfăşurate în arealul vechii fortificaţii Hindec, s-au găsit monezi de argint, arcuri şi suliţe.
  • Poveştile locale relevă existenţa unei vechi mănăstiri care s-ar fi aflat în dealul Hindec.
  • Etimologia cuvântului Hindec este turcească şi înseamnă “şanţ”.

 

 

Comentarii