Vila Reisinger

1912 / Strada Octavian Goga 2 / Monument Istoric

bookmark

Vila inginerului-arhitect Sándór Reisinger, str. Octavian Goga, nr. 2, construită după planurile proprietarului, se remarcă prin brâul cu mozaic amplasat deasupra ferestrelor şi prin jocul în mai multe ape al acoperişului.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Reisinger Sándor a fost un arhitect de succes care a lucrat nu doar în Arad, ci în toată Ungaria de atunci. A proiectat clădiri foarte importante, printre care: fabrici în Budapesta, palate de raport, tribunale și numeroase clădiri pentru învățământ. La Cluj-Napoca a proiectat clădirea centrală a Universității, licee și internate în vreo 7-8 orașe din Transilvania. În Arad, și-a construit propria vilă elegantă, pe malul Mureșului.

Arhitectură

Clădirea cu structură din cărămidă este executată în stil Jugendstil. Are ornamente din mozaic viu colorate, la care se adaugă feroneria fin lucrată şi pardoselile specifice. Această clădire a fost vila arhitectului Reisinger Sándor, realizată după proiectul propriu în 1912.

Curiozități

Sfârşitul sec. al XIX-lea este perioada artei Secession, care va împânzi în scurt timp Aradul cu edificii stil 1900, astfel că numeroşi evrei, precum Domon Alexandru, vor comanda modificări la faţadele caselor lor. În acea perioadă s-au remarcat şi arhitecţi evrei, precum Sándór Reisinger, care este autorul a câtorva vile proprii, dar şi al altor edificii ca: Palatul Agricol - azi Muzeul de Artă, Palatul Nadasdy sau Şcoala evreiască - azi Şcoala generală nr. 2.

Sumar

  • Această clădire a fost vila arhitectului Reisinger Sándor, realizată după proiectul propriu în 1912.
  • Reisinger Sándor a fost un arhitect de succes care nu a proiectat doar în Arad, ci în toată Ungaria de atunci.
  • Clădirea cu structură din cărămidă este executată în stil Jugendstil.

Obiective turistice similare

Casa Beller

Clădirea este o casă tipică a burghezului şvab înstărit, fiind construită în prima jumătate a secolului XIX. Clădirea a purtat câteva elemente a stilului barocului târziu în special ornamentaţia.

Casa lui Bruchner Lipót

Palatul numit și „Casa cu faianţa albastră” este o clădire în stil eclectic, având un amalgam de elemente decorative diverse, inclusiv Secession. Clădirea a fost construită în anul 1910.

Vila lui Ödön Nachtnébel

Vila lui Ödön Nachtnébel, situată pe strada Elena Ghiba Birta, la nrumărul 18, construită în 1911 după planurile lui Milan Tabacovici, este o casă de raport cu parter şi un etaj.

Comentarii