Troița Eroilor de la Podul Văii Băneştilor din Hălmagiu, comuna Hălmagiu

bookmark

Troiţa Eroilor de la Podul Văii Băneştilor este situată pe strada Calea Moţilor, în locul numit “Valea Băneştilor”, la ieşirea din localitatea Hălmagiu. Troiţa din piatră a fost ridicată în anul 1936 pe locul în care au fost ucişi prin spânzurătoare în furci, cinci preoţi români, tribunul Alexandru Chendi, alături de mulţi alţi eroi hălmăgeni ai Revoluţiei din 1848-1849.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Curiozităţi

Lângă podul din locul cunoscut “Valea Băneştilor”, a fost înălţată o Troiţă cioplită în piatră  în anul 1936 pe locul de martiraj a multor români viteji dintre anii 1848-1849.

Această Troiţă a Eroilor face parte din cele zece Troiţe-Monument ridicate cu prilejul comemorării a 150 ani de la Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, pe locurile unde s-au petrecut cele mai importante evenimente istorice.

Troiţa a fost dezvelită în data de 1 septembrie, 1936, în memoria eroilor căzuţi în părţile Hălmagiului. Pe acest monument au fost fixate două plăci pe care se pot citi următoarele cuvinte:

Ridicatu-s-a această sfântă si româneascã troită fiind episcop al Aradului D.D.Grigore în ziua de 4 noiembrie din anul mântuirii 1934 întru pioasa amintire a preotilor martirizati în revolutiile lui Horea, si Iancu, dintre care sapte insi anume: Ioan Jude bătrânul si Ioan Jude tânărul, amândoi din Poienari, Eutimie Popovici din Hălmăgel, Pavel Feier din Steia, Sinesie Grozav din Aciuta, Pavel Fărcas din Plescuta si unul anonim, au fost spânzurati în acest loc.”

 

 

 

 

 

Comentarii