Şcoala Evreiască din Arad

1906 / Strada Ciocârliei 27 / Monument Istoric

bookmark

Școala Evreiască din Arad (astăzi Generală II, Ștefan Cicio-Pop), este situată pe strada Ciorcârliei, în apropierea sinagogii ortodoxe.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 2 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istorie

Prima școală evreiască din Arad (și din Transilvania) a fost înființată în anul 1832, sub îndrumarea rabinului șef, Aaron Chorin. Școala, descrisă ca deținând „statuie și clădire proprie”, era o școală destinată băieților, având cinci clase și șase învățători. Desigur, este posibil ca școala să fi funcționat la început în altă clădire.

După anul 1855, școlii i se adaugă și clase pentru fete. Între timp, la Arad se înființează și prima școală evreiască profesională din Transilvania, o școală duminicală ce pregătea aproximativ 100 de elevi în 12 meserii.

Reformele care au urmat după instaurarea regimului dualist au dus la închiderea temporară a școlii evreiești din Arad, datorită punerii învățământului laic în seama școlilor elementare de stat noi înființate, rămânând în cadrul acestei școli doar învățământul confesional. La începutul secolului XX, în comitatul Arad sunt consemnate cinci școli elementare evreiești, altele două fiind în municipiu.

În 1922, limba de predare a școlii devine româna, ebraica devenind din 1933 materie facultativă, predarea acesteia depinzând de dorința părinților. După ce în 1941 evreii au fost excluși din școlile de stat, se înființează la Arad un liceu evreiesc, avându-l ca director al secției de băieți pe Nicolae Schönfeld, rabinul comunității și pe Eva Balkanyi director al secției de fete.

33 de profesori au predat în cadrul liceului care a funcționat până în anul 1946 (deși clădirea fusese rechiziționată în 1942), când comunitatea încetează să îl finanțeze. În schimb, școala elementară evreiască funcționează în continuare, până în anul 1948, când este desființată datorită noii reforme a învățământului.

Sistemul şcolar evreiesc a fost structurat între secolul XVIII şi XIX, în general pe trei componente. Prima este cea tradiţional-religioasă, care cuprinde cele trei tipuri de şcoli care defineau gradual ascendenţe în educarea şi formarea spiritual religioasă. Este vorba de heder, Talmud-Tora şi yeshiva.

Cea de-a doua îngloba şcolile de stat, precum şi cele confesionale, iar cea de-a treia componentă era reprezentată de şcolile evreieşti susţinute de comunităţi. O primă breşă în sistemul educaţional tradiţional-religios o reprezintă şcoala neologă deschisă la Arad, în anul 1832

Curiozități

Áron Chorin (1766 - 1844), a fost un rabin evreu, pionier al reformismului evreiesc. Aron Chorin s-a născut la Hranice, în Moravia. A studiat în școli talmudice (Yeshiva) la Mattesburg și Praga. Rabinul Aron Chorin, om de vastă cultură de orientare iluministă, a fost ales de comunitatea evreiască din Arad în 1789 și a condus comunitatea reformistă până la moartea lui.

Aron Chorin a introdus reforme în ritualul și tradiția evreiască și printre ele au fost: Muzică de orgă la sinagogă în timpul ritualului sfânt. Folosirea limbii ebraice (în loc de idiș) la ritualul sfânt de la sinagogă. Permisie de călătorie cu trenul în ziua de sămbâtă. Folosirea accentului spaniol în limba ebraică.

Prin scrierile sale, rabinul Aron Chorin s-a antagonizat față de iudaismul ortodox, cu care a avut un conflict ideologic prelungit. După moartea rabinului Aron Chorin, noul rabin, Jacob Steinhardt, a continuat să conducă comunitatea pe drumul reformist inițiat de Aron Chorin.

Sumar

  • Prima școală evreiască din Arad (și din Transilvania) a fost înființată în anul 1832, sub îndrumarea rabinului șef, Aaron Chorin.
  • După anul 1855, la Arad se înființează și prima școală evreiască profesională din Transilvania, o școală duminicală ce pregătea aproximativ 100 de elevi în 12 meserii.
  • La începutul secolului XX, în comitatul Arad sunt consemnate cinci școli elementare evreiești, altele două fiind în municipiu.
  • În 1922, limba de predare a școlii devine româna, ebraica devenind din 1933 materie facultativă, predarea acesteia depinzând de dorința părinților.
  • După ce în 1941 evreii au fost excluși din școlile de stat, se înființează la Arad un liceu evreiesc, avându-l ca director al secției de băieți pe Nicolae Schönfeld.
  • Scoala elementară evreiască funcționează până în anul 1948, când este desființată datorită noii reforme a învățământului.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Preparandia Română

Instituţia înfiinţată la ordinul împăratului Francisc I şi-a deschis porţile în 1812, fiind cea mai veche şcoală pedagogică românească din regiune. Primul director a fost Dimitrie Țichindeal.

Şcoala Normală de Fete

Clădirea de pe Strada Lucian Blaga este în prezent parte a Liceului Pedagogic „Dimitrie Țichindeal”, fiind declarată monument istoric. Inițial, aici a funcționat Școala Normală de Fete.

Gimnaziul de băieţi

Clădirea actualului Grup şcolar de Industrie Alimentară a fost ridicată în 1887 în locul fostului gimnaziu minorit. Gimnaziul minorit îşi avea sediul în acest loc între 1801-1872.

Comentarii