Palatul Iosif Steiner

1910 / Bulevardul Decebal 37 / Monument Istoric

bookmark

Palatul Iosif Steiner, situat la intersecția Bd-ului Decebal cu Piața Arenei, a fost construit în 1910, după planurile proprietarului, în stil Secession. De-a lungul timpului, până în preajma anului 1948, această clădire a găzduit loja masonică evreiască „B’nai Brit Or”.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Steiner Iosif s-a născut în 1872 în Solt, Ungaria, iar data decesului său este necunoscută. În 1903, acesta s-a mutat la Arad, unde a avut un mare succes ca arhitect. A reușit în doar câțiva ani să proiecteze clădiri importante, printre care multe palate în stil Secession. Era unul dintre proiectanții importanți și respectați din Arad, în urmă cu 100 de ani.

În municipiul Arad, unele dintre clădirile declarate monument istoric au ca ornamente simboluri masonice. Este vorba despre clădirea amplasată la intersecţia Bulevardului „Decebal” cu Piaţa „Arenei” sau clădirea lojei masonice evreieşti, „B’nai Brit Or”. Proprietarul acestui palat impozant a fost Iosif Steiner, care l-a construit în 1910. Clădirea prezintă mai multe simboluri masonice: păunul, coroana regală, alături de semne esențiale precum echerul şi compasul, tronând pe fiecare latură a clădirii.

Arhitectură

În Aradul de la sfârșitul sec. al XIX-lea, clasa mijlocie cu o forţă economică în creştere s-a orientat către cele mai noi curente din Europa Centrală privind iniţiativele și conceptele arhitectonice urbane. Termenul de „secesiune”, o variantă germană a curentului „Art Nouveau” apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, este reprezentativ pentru artiștii care s-au hotărât să se delimiteze de categoriile esteticii academice și istoriste.

Curiozități

Iosif Steiner a proiectat o școală, care astăzi este școala cu clasele I-VIII Dimitrie Țichindeal. Arhitectul a folosit elemente Art Nouveau pe fațada care se înscrie în frontul stradal existent (str. Lucian Blaga). Steiner a mai proiectat la Arad propriul palat de raport și multe alte clădiri de mari dimensiuni.

Simbolismul masonic este vizibil în majoritatea elementelor de arhitectură arădeană secessionistă. Masoneria arădeană a reprezentat un vector al progresului, jucând un rol decisiv în modernizarea orașului. O mulțime de clădiri din Arad prezintă însemne masonice, printre acestea numărându-se casa din Piața Catedralei, care a aparţinut cunoscutului arhitect arădean Milan Tabakovics (arhitectul Templului Masonic), sau Palatul Reinhardt.

Sumar

  • Palatul Iosif Steiner a fost construit în 1910 și reprezintă o exemplificare reușită a stilului Secession.
  • Iosif Steiner, proprietarul și arhitectul clădirii, era unul dintre proiectanții importanți și respectați ai Aradului din urmă cu un secol.
  • Până în 1948, palatul a fost sediul lojei masonice evreiești „B’nai Brit Or”.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Palatul Szántay

Palatul arhitectului arădean Lajos Szántay este situat la intersecția străzii Horia cu strada Episcopiei. Clădirea este o realizare spectaculoasă a proprietarului, construită în 1905.

Palatul Hermann Gyula

Palatul Hermann Gyula, unul dintre cele mai pretențioase palate de pe principalul bulevard al orașului Arad, a fost ridicat în stil eclectic la începutul anilor 1880 de către Gyula Hermann.

Palatul Bohuş

Clădirea de dimensiuni impozante, inaugurată în 1913, a fost concepută de arhitectul Lajos Szántay. În această clădire s-a deschis primul cinematograf al oraşului.

Comentarii