Monumentul lui Avram Iancu din Hălmagiu         

bookmark

Monumentul revoluţionarului paşoptist Avram Iancu, localizat în parcul central al localităţii Hălmagiu, a fost realizat în anul 1974 de către scluptorul Ioan Tolan din aluminiu eloxat, pe un soclu de beton sclivisit.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 3.00
Se încarcă...

Istoric

·         Revoluţia paşoptistă dintre anii 1848-1849, personalitatea marcantă a lui Avram Iancu, legăturile puternice cu localnicii din Hălmagiu, dar şi cei 20 de ani de viaţă petrecuţi aici, vor rămâne cele mai importante referinţe istorice şi cultural pentru această comunitate.

·         În anul 1974, prin iniţiativa primarului Iosif Stefea Iosif, alături de autorităţile judeţene din Arad, dar şi al cetăţenilor din Hălmagiu, a fost turnat în bronz bustul marelui Avram Iancu, Craiul Munţilor.

·         Dezvelirea bustului a avut loc în data de 20 octombrie 1974, în prezenţa a peste 5.000 de participanţi. Serbarea a fost inaugurată de un grup de călăreţi echipaţi în costume naţionale locale, simbolizând luptătorii localnici din revoluţia anilor 1848-1849.

·         În partea dreaptă a monumentului este un tun din lemn, executat de meşterii satului Brusturi.

·         Bustul lui Avram Iancu a fost ridicat la 150 ani de la naşterea sa, fiind amplasat simbolic  pe locul în care a fost arestat în 15 decembrie 1849.

Curiozităţi

  • În centrul localităţii Hălmagiuexistă şi astăzi Piaţa Rasovician, unde a fost amplasat monumentul lui Avram Iancu. Această piaţă a cunoscut importante evenimente. Astfel că, în 1752 sunt atestate documentar faimoasele pieţe ale Hălmagiului, târgul săptămânal care până în prezent este deschis sâmbăta.
  • Prin această piaţă au trecut oştile ţăranilor răsculaţi ai lui Horia, Cloşca şi Crişan pentru a ataca edificiile domneşti, în primele zile ale lunii noiembrie, anul 1784.
  • Tot în această piaţă s-au adunat, conform istoriei locale, la solicitarea prefectului Ion Buteanu, în toamna anului 1848, mii de ţărani înarmaţi pentru a participa la Revoluţie.
  • După înăbuşirea revoltelor, la târgul din 15 decembrie 1849, a fost arestat Avram Iancu, de către gărzile imperial. Avram Iancu a fost închis în temniţele din Hanul Birtul-Mare, fiind eliberat datorită presiunii maselor.

Comentarii