Mănăstirea „Sf. Simeon”

1745 - 1765 / Str. Dunării 170 / Monument Istoric

bookmark

Mănăstirea a fost edificată între anii 1760-1762 din donația unică a episcopului Sinesie Jivanovici, pentru a fi folosită de urmașii săi în scaunul episcopal al Aradului.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul“ este un reprezentativ monument din secolul al XVII-lea din vestul țării și, totodată, un veritabil centru de rezistență al Ortodoxiei românesti, situat în cartierul Gai. A fost ridicată între anii 1760-1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768) care l-a folosit pe meșterul arădean Egidius Ioanovici. Complexul, care cuprinde reședința episcopului, o biserică și anexe gospodărești, a fost construit în stil baroc; ansamblul a fost îmbogățit prin aducerea bisericii de lemn din Seliștea de Mureș. Acest așezământ reprezintă un monument al arhitecturii românești pe Valea Mureșului din secolul al XVIII-lea.

Arhitectură

Întregul complex arhitectonic urmează un plan în forma literei U, are fațada de răsărit bogat ornamentată, cu un acoperiș piramidal; în interior împărțirea este caracteristică bisericilor ortodoxe. Altarul adăpostește rămășițele pământești ale episcopilor arădeni.

Curiozități:

În anul 2011, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit noua biserică a mănăstirii, închinată Maicii Domnului, mult mai încăpătoare, de dimensiunile unei adevărate catedrale. Biserica nouă poartă hramurile: „Veșmântul Maicii Domnului“, „Brâul Maicii Domnului“ si „Acoperământul Maicii Domnului“, ce se sărbătoresc la 2 iulie, 31 august și 1 octombrie. În prezent, acest așezamânt monahal este organizat ca mănăstire de maici.

Sumar

  • Mănăstirea Sfântul Simion Stalpnicul este un lăcaș de cult din municipiul Arad, situat în cartierul Gai.
  • A fost ridicată între anii 1760-1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768) care l-a folosit pe meșterul arădean Egidius Ioanovici.
  • Întregul complex arhitectonic urmează un plan în forma literei u.
  • Complexul, care cuprinde reședința episcopului, o biserică și anexe gospodărești, a fost construit în stil baroc.
  • Altarul adăpostește rămășițele pământești ale episcopilor arădeni.
  • Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul“ este un reprezentativ monument din secolul al XVII-lea din vestul țării și, totodată, un veritabil centru de rezistență al Ortodoxiei românesti.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Biserica Mănăstirii din Gai

Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul“ este un reprezentativ monument din secolul al XVII-lea din vestul țării și, totodată, un veritabil centru de rezistență al Ortodoxiei românesti.

Biserica „Sf. Petru şi Pavel”

Ansamblul din cartierul Gai a fost ridicat de episcopul Sinesie Jivanovici, între anii 1760-1762. În curtea mănăstirii se află Biserica de lemn „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Fosta reşedinţă episcopală

Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul“ este un reprezentativ monument din secolul al XVII-lea din vestul țării și, totodată, un veritabil centru de rezistență al Ortodoxiei românesti.

Comentarii