Chilii noi, Mănăstirea Hodoş-Bodrog, sat Bodrogu Nou

bookmark

Chiliile noi mănăstireşti se înscriu în ansamblul Mănăstirii Hodoş-Bodrog. Sunt localizate la 1,5 km de satul Bodrogu Nou, datând din anul 1905. Totodată, mănăstirea cuprinde: biserica cu hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la începutul sec. XIV, respectiv chiliile vechi – realizate în perioada secolelor XVIII – XIX. Acesta este unul din cele mai vechi aşezăminte monahale din ţară.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istorie

Într-o litografie din anul 1750, mănăstirea era înconjurată de construcţii cu etaj pe trei laturi, iar la sud fiind protejată de râul Mureş.

Aceste edificii datează din secolul al XVII-lea, rezistând sub această formă până în anul 1900, când monahul Augustin Hamsea, efectuează unele modificări la structura clădirilor.

Clădirea de la apus a fost demolată, în locul ei ridicându-se alta mai la apus. Clădirea din latura nordică a fost de asemenea demolată, păstrându-se doar un zid, care delimitează curtea bisericii de cea de-a doua incintă, existentă prin ridicarea unor clădiri gospodăreşti după anul 1900. În partea de răsărit, s-a adăugat un etaj clădirii, dându-i-se destinaţia de stareție.

În ultimii zece ani, mănăstirea Hodoş-Bodrog a fost extinsă cu noi chilii şi edificii gospodăreşti, precum şi cu o casă în satul Bodrogu Nou, ca loc de primire a oaspeţilor, dar şi de refugiu în condiţiile revărsării apelor Mureşului.

Comentarii