Catedrala Romano-Catolică

1902 – 1904 / Bd. Revoluţiei 96A / Monument Istoric

bookmark

Catedrala Romano-Catolică, închinată Sf. Anton de Padova, a fost construită între anii 1902-1903 în locul unei biserici baroce, după planurile lui Emil Tabakovits, renumit arhitect arădean. Faţada principală a monumentului este flancată de cea a Palatului Minoriţilor.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Clădirea Catedralei Romano-Catolice face parte din complexul minorit situat în centrul oraşului Arad. Istoria clădirii începe în anul 1902, când lucrările la actualul lăcaș au fost demarate după ce vechea biserica barocă ce se afla pe acel loc a fost demolată. Construcția clădirii s-a încheiat în anul 1904, însă, datorită lucrărilor de amenajare interioară (pictura murală, ornamentația altarului, vitraliile), sfințirea lăcașului de cult s-a realizat abia în anul 1911.

Faţada principală a Catedralei, dinspre bulevard, este flancată de faţada Palatului Minoriţilor, clădire care adăpostește astăzi unităţi comerciale, locuinţe şi birouri, și practic înglobează clădirea în ansamblul ei.

Arhitectură

Proiectul Catedralei este atribuit arhitectului arădean Emil Tabakovits. În curtea interioară a fost ridicată - conform unei inscripţii, în 1926 - şi casa de cultură a ordinului minoriţilor.

Lăcaşul de cult a fost realizat în stil eclectic, cu elemente clasiciste, baroce şi renascentiste. Intrarea principală este încadrată de patru coloane masive cu capiteluri corintice. Deasupra intrării se află o copie a statuii Pieta a lui Michelangelo. Nava bisericii are 43 m lungime și 17 m lăţime, iar crucea de pe cupolă se află la 56 m înălţime.

Deasupra altarului de marmură albă se află o pictură de György Vastagh, reprezentându-l pe patronul bisericii, Sfântul Anton de Padua. Deasupra altarelor laterale din dreapta navei se află picturile în stil baroc din vechea biserică, opera pictorului Ferdinand Schissler. Vitraliile de la intrarea în Catedrală, reprezentând tematica ritului Romano-Catolic, sunt adevărate capodopere ale genului.

Curiozități

În interiorul turnului înalt sunt montate clopotele Catedralei, realizate la turnătoria Hönig din Arad.

În partea dreaptă, pe peretele pronaosului se află o inscripție ce stă ca amintire a vizitei împăratului Iosif al II-lea pe aceste meleaguri.

Biserica fiind închinată Sfântului Anton de Padova, pictura altarului, operă a lui Ioan Vastagh, este inspirată din viața acestuia.

Deasupra replicii operei lui Michelangelo stă scris un citat din evanghelistul Luca: „Casa mea este casa rugăciunii”.

Orga acestei catedrale deține o rezonanță deosebită, fiind cea mai mare orgă bisericească din Arad, compusă din 40 de registre și 1200 de tuburi fonice. Aceasta datează din anul 1905.

Sumar

  • Clădirea Catedralei Romano-Catolice face parte din complexul minorit situat în centrul oraşului Arad.
  • Lăcaşul de cult a fost construit în stil eclectic, purtând elemente de stil clasicist, baroc şi renascentist, după planurile arhitectului arădean Emil Tabakovits.
  • Deasupra intrării se află o copie a statuii Pieta a lui Michelangelo, iar deasupra altarului de marmură albă se află o pictură de György Vastagh, reprezentându-l pe patronul bisericii, Sfântul Anton de Padova.
  • Turnul Catedralei măsoară 56 m înălţime și adăpostește clopotele realizate la o turnătorie arădeană.
  • La intrare se găsesc cele zece vitralii cu tematica ritului Romano-Catolic, adevărate capodopere.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Teatrul Clasic „Ioan Slavici”

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” este situat la intrarea principală în axul Bulevardului Revoluţiei. Aici au loc, pe lângă stagiunile trupei de teatru, evenimente cultural-artistice.

Hotelul „Ardealul”

Hotelul Ardealul Arad, cu denumirea lui istorică de „Grand Hotel Crucea Albă”, a fost fondat în anul 1841 și este un hotel cu tradiție. Amplasat în centrul orașului, lângă Teatrul de Stat.

Biserica Evanghelică Luterană

Biserica Evanghelică Lutherană, purtând pseudonimul „Biserica Roşie” din Arad, a fost concepută de către arhitectul Ludovic Szántay în stil neogotic. Clădirea a fost realizată de Iosef Frick.

Comentarii