Castelul “Kover-Appel” din Fântânele

bookmark

Castelului “Kover Appel” este situat la numărul 116, în centrul localităţii Fântânele, fiind atestat documentar în anul 1824. Edificiul nobiliar, realizat în stil neoclasic, este înconjurat de un  deosebit parc dendrologic.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Castelul Kover Appel, datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, mai precis din jurul anului 1824, dată la care familia baronului Kover de Rethat primeşte moşia localităţii Tisa Nouă (Wiesenhaid).  Conacul  din Fântânele este construit de către baronul Antal Kover, după achiţionarea proprietăţii de la Pigethz Mihaly din Fântânele pentru suma de 29.600 guldeni.

De-a lungul timpului, conacul nobiliar a fost reşedinţa mai multor familii de moşieri, printre care Kover, Apple şi spre sfârşit familia de Porcia în a cărei posesie se va afla până la naţionalizarea din anii 1950.

Baronul Appel provine dintr-o familie care a primit titlu nobiliar în data de 28.02.1654. Printre membrii familiei de moşieri, József Appel a fost judecător la Curtea de Apel a comitatului Torontal.

Baronul Todor Kövér (de Réthát/Tisa Nouă),  în anul 1781, a cumpărat localitatea Tisa Nouă de la trezorerie, el şi familia fiind înnobilată la data de 17.08.1804, de către regele Frederic I. Din această familie de moşieri, János Kover a fost din anul 1834 subprefect al comitatului Timiş, fiind numit, în 1841, secretar la cancelaria Curţii Regale. Mai târziu a fost şi preşedintele Tribunalului din Timişoara, apoi judecător la Curtea de Apel Regală. Lajos Kover (1825-1863) a fost locţiitor al procurorului comitatului Timiş şi moşier la Fântânele, iar din 1851 a devenit dramaturg şi redactor.  Ákos Kover a fost jude la Vinga. În ciocnirile revoluţionare din 1848-1849, baronul Vincze Kover este împușcat în valea localităţii Tisa-Nouă.

Baronul Porcia (duce şi conte de Brugnera şi Práta). - Familie originară din Friaul, primul strămoş cunoscut fiind Vecelletus, care a fost în 1179 comandantul armatei patriarhului de Aquilea. La data de 19.11.1689 împăratul german a acordat contelui Antal Ferencz P. titlul de duce. Dintre urmaşi Aladár s-a născut la Belinţ (1875), iar contele Lajos Porcia este moşier la Fântânele după anul 1900.

Arhitectură

Edificiul a fost realizat în stil neoclasic. Faţada castelului este pompos ornamentată, fiind dominată de scările monumentale şi terasa acoperită, foarte spațioasă. În partea opusă, spre curte, s-a menţinut intactă o altă terasă, prevăzută cu o intrare acoperită, destinată trăsurilor, cu oaspeţi ce vizitau adesea familia nobiliară. Castelul este înconjurat de un parc dendrologic spaţios, în care se găsesc numeroşi arbori decorativi, reprezentativ fiind nucul american.

Curiozităţi

  • Denumirea localităţii Fântânele/Engelsbrunn provine de la una din cele cinci fântâni pe care le-au gasit coloniştii germani aduşi aici in anul 1766.
  • Această fântână, dispărută astăzi, a fost străjuita de un frumos stâlp ridicat cu vreo două secole în urmă, care se păstrează şi azi pe strada principală, pe locul de odinioară, din parcul aflat în faţa bisericii romano-catolice.
  • În anii 1873 şi 1884, Împăratul austriac Franz Iosif I vizitează localitatea Fântânele.
  • Baronul Kisfaludy (de Kisfalud/Fântânele) cu strămoşul familiei Miklós Kisfaludy (1204-1239) a fost prefect de Cenad, obţinând proprietăţi în comitatul Timiş şi în Fântânele, pe care le-a lăsat moştenire urmaşilor, care s-au pierdut însă odată cu invazia tătarilor. După şase secole urmaşii familiei s-au stabilit din nou în comitatul Timiş. Dintre aceştia Zsigmond, Kálmán şi Miklós Kisfaludy s-au stabilit la Timişoara, primii doi au fost avocaţi, în timp ce Miklós a fost subnotarul comitatului Timiş, fiind mai târziu judecător.

Comentarii