Casa Waldstein, Sebiş

bookmark

Casa Waldstein, fostă reşedinţă nobiliară, este localizată în Parcul Libertăţii, nr.1, oraş Sebiş. Actualmente, vechiul conac realizat în stilul barocului târziu, găzduieşte Biblioteca Orăşenească din Sebiş,  datând din anul 1814.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Edificiul nobiliar în care la ora actuală funcționează Biblioteca oraşului Sebiş, datează din anul 1814 și este fostul conac al conților Waldstein, originari din Boemia. Clădirea a fost ridicată în stilul barocului târziu.

Prinţul Rajnald de Modena a avut între posesiunile sale şi domeniul “Boroş-Sebeş”, Sebişul de azi. În 1804, o parte a proprietăţilor din zona Sebişului a ajuns în posesia contelui Konigsegg de Rothenfels şi Aulendorf.

Zece ani mai târziu, contele Waldstein a construit chiar în centrul localităţii Sebiş acest conac nobiliar, în stil baroc târziu, care i-a purtat numele.

Familiile nobiliare au ajutat la dezvoltarea industriei în zonă. Astfel că la Sebiş, în 1840, contele Konigsegg a construit primul şi cel mai mare atelier de prelucrat fier din Ţara Zărandului, care ulterior a fost transformat într-o fabrică.

Douăzeci de ani mai târziu, contele Erno Waldstein a construit un laminor care a avut o capacitate de 800 de tone pe an.

În oraşul arădean Sebiş, Castelul Wadstein nu a fost lăsat de izbelişte. El este întreţinut de către Primărie care a mutat acolo Biblioteca locală.

Comentarii