Casa Neo-românească

1910-1920 / Strada Vasile Alecsandri 13 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea declarată monument istoric a fost construită în perioada interbelică, între 1919-1920, într-un stil architectural atipic pentru Arad - stilul neoromânesc. Imobilul bogat ornamentat cu arcaturi treflate este situat la intersecția străzii Vasile Alecsandri cu strada Ilarie Chendi.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 2 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Arhitectură

Stilul neoromânesc reprezintă un amestec interesant de elemente răsăritene bizantine şi motive arhitecturale şi etnografice ţărăneşti locale. Influenţele locuinţelor ţărăneşti s-au manifestat prin elemente de ornament utilizate sub diferite interpretări, dar care îşi păstrează referinţele.

Elementele caracteristice sunt preiau o influență bizantină și sunt reliefate prin coloanele mici şi groase, aspectul masiv, de cetate, care, împreună, alcătuiesc o metaforă arhitectonică romantică, prin care creatorii ei au dorit să exprime rezistenţa eroică a românilor din timpurile medievale, ca popor creştin, împotriva înaintării de nestăvilit a Imperiului otoman. Stilul a atins apogeul în perioada interbelică şi s-a stins brusc în timpul comunismului.

Sumar

  • Clădirea a fost construită în perioada interbelică, 1919-1920, în stil neo-românesc.
  • Stilul neoromânesc reprezintă un amestec interesant de elemente răsăritene bizantine şi motive arhitecturale şi etnografice ţărăneşti locale.

Obiective turistice similare

Casa cu lacăt

„Casa cu lacăt”, un important obiectiv turistic al Aradului, amintește de evenimentele revoluţionare din 1848-1849. Clădirea este fosta reşedinţă a poliţiei secrete imperiale austriece.

Casa Gotică

Casa Gotică a aparținut, de-a lungul timpului, unui număr de aproximativ 14 proprietari, care au ales să o utilizeze fie ca locuință familială, fie ca ambulatoriu medical pentru evrei.

Casa Iacob Hirschl

Casa Hirschl, situată în Piața Avram Iancu din Arad, este una dintre cele mai vechi case de locuit din oraș. Clădirea găzduiește Sediul Casei de Cultură a Municipiului.

Comentarii